Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev: Bătălia pentru pâine (reportaj AFP)

paine_ucraina.jpg

Fabrica de pâine de la Tsar-Khlib, lângă Kiev, 25 mai 2022
Sursa imaginii: 
Sergei SUPINSKY AFP via France24

Mașinile zumzăie, pâinile aurii se rostogolesc și un miros dulce plutește în fabrica Tsar-Khlib care, în ciuda războiului, nu a încetat niciodată să aprovizioneze Kievul cu pâine, spre deosebire de fabrica vecină, Chanta, distrusă de rachetele rusești, scrie France24, care citează un reportaj AFP.

Cele două brutării industriale, deținute de grupul ucrainean Khlibni Investytsiï - care revendică 8% din piața ucraineană de panificație - sunt situate în satul Novi Petrivtsi, la nord de capitală, unde forțele rusești au ajuns chiar pe 24 februarie.

S-au aflat la mai puțin de opt kilometri de linia frontului și au pierdut rapid majoritatea forței de muncă și a clienților, care fie erau blocați în zonele ocupate, fie se mutaseră în siguranță, departe de front.

,,Dar ne-am dat seama în curând că trebuie să continuăm să producem pentru că mai erau încă oameni care spuneau ,,Vrem pâine'", a declarat pentru AFP Anton Paliy, un inginer în vârstă de 43 de ani care supraveghează producția la fabrica Tsar-Khlib.

Cu o mică parte din cei 800 de angajați, dintre care aproximativ douăzeci s-au mutat permanent în subsol, fabrica și-a redus dimensiunea, dar a continuat să funcționeze, producând 16 tone de pâine proaspătă pe zi, față de 100 înainte de război.

Atunci când se întrerupe curentul electric, un generator intră în funcțiune. Deoarece consumă foarte multă benzină, personalul a pompat din rezervoarele camioanelor de livrare parcate în curte.

Când sună sirenele de raid aerian, muncitorii se duc în pivniță. Pâinile fierbinți se îngrămădesc între timp la ieșirea din cuptor și trebuie recuperate după încetarea alarmei.

În primele săptămâni de război niciun camion nu a mai ajuns la fabrică, așa că au trebuit să se bazeze pe rezervele de făină. Când a sosit în sfârșit un camion la sfârșitul lunii martie, când rușii s-au retras de la periferia Kievului, ,,l-am primit cu fanfara", glumește Anton Paliy.

Dar zgomotul mașinilor acoperă zgomotul bombelor și face ca situația să fie puțin mai suportabilă ,,din punct de vedere psihologic", spune el.

,,Crimă de război"

La câteva sute de metri distanță, fabrica Chanta, inaugurată în 2018, se află pe o nișă diferită: produse de panificație și brioșe congelate, de înaltă calitate.

Și aceasta a continuat producția la începutul războiului. Însă, pe 16 martie, mai multe rachete rusești au căzut asupra clădirii, iar jumătate dintre ele au ars.

Atacul a avut loc în timpul unei stări de asediu de 36 de ore și nu a provocat victime, dar a fost lansată o anchetă pentru a stabili dacă rușii au vizat în mod deliberat această infrastructură civilă, încălcând astfel dreptul internațional.

Pentru directorul grupului Khlibni Investytsiï, Oleksandr Tarenenko, nu există nicio îndoială. Fabrica a fost lovită de o duzină de rachete, ,,nu poate fi altceva decât o crimă de război".

În fața mormanului de tablă arsă, încă se mai află o rachetă doborâtă de sistemele antiaeriene.

Fabrica Chanta nu este singura: potrivit prim-ministrului ucrainean, Denys Chmygal, Rusia a distrus sau a avariat grav 200 de fabrici sau companii mari de la începutul războiului.

Pagubele sunt estimate la 5 milioane de euro și, fiind vorba de un caz de ,,forță majoră", companiile de asigurări sunt reticente în a le acoperi.

Băncile nu acordă credite în acest moment și nu a fost deblocat niciun ajutor public, astfel că fabrica rămâne paralizată, iar cei 140 de muncitori sunt șomeri.

 

Reportajul publicat de France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu