
Social
Refugiați ucraineni sancționați pentru ”comportament inadecvat”? Fals
intox.jpg

Fotografiile din Praga au fost postate pe 26 mai de canalul pro-rus de Telegram "Intel Slava Z", unde au peste 127.000 de vizualizări. "Vânzătorii și administratorii spun că s-au săturat de jafurile constante și de comportamentul îngrozitor al refugiaților", a comentat autorul postării.
Mai multe mass-media cehe au vizitat magazinele "Punčocháče Karlín" și "Inside", situate în nordul Pragăi, și au constatat că pe fațadele celor două magazine nu era lipit niciun afiș.
Proprietarul magazinului "Inside" și proprietarul magazinului "Punčocháče Karlín" au declarat pentru canalul de televiziune ceh Seznam că nu au afișat niciodată un astfel de mesaj pe fațadele magazinelor lor.
Abdel Fattah Salah, proprietarul magazinului "Punčocháče Karlín", a declarat pentru ziarul ceh Aktualne: "Am mulți prieteni din Ucraina și Rusia. Nu mă interesează deloc politica. Acesta este un fotomontaj sută la sută. Eu vin din Palestina, așa că știu ce înseamnă războiul. Am pierdut mulți prieteni și rude. Nu pot fi împotriva Ucrainei, este o catastrofă."
Lenka Vrzalová, o vânzătoare și mama proprietarului magazinului "Inside", a afirmat, de asemenea, că nu a lipit niciodată un astfel de afiș.
Imaginile au fost publicate inițial de ziarul ceh în limbă engleză Prague Morning pe contul său de Twitter pe 26 mai, într-o postare care între timp a fost ștearsă.
Ziarul Prague Morning a postat scuze pe contul său de Twitter pe 26 mai: "Ne pare rău. Am primit fotografiile în această dimineață pe Facebook de la unul dintre cititorii noștri, care ne-a spus că le-a făcut ieri după-amiază și că putem avea încredere în el. Ne cerem scuze pentru această greșeală", a scris el.
Contactat de France 24 Observers, ziarul a explicat: "Am primit aceste fotografii de la o persoană de pe Facebook. I-am verificat profilul, părea legitim (un englez care trăiește în Praga, fotografii reale, 700-800 de prieteni etc.). După câteva ore, când am descoperit că fotografiile nu erau reale, am văzut că și-a șters profilul de Facebook. A fost o escrocherie "frumoasă", foarte bine realizată în Photoshop."
”Expulzați” din hoteluri
O altă știre falsă este aceea că refugiații ucraineni au fost expulzați din hotelurile din Bulgaria. Mai mulți utilizatori au distribuit un videoclip cu refugiați ucraineni care așteaptă în stradă, cu valize pe jos și copii care se joacă în jur, despre care se spune că ar fi fost expulzați pentru comportament neadecvat.
Imaginile au fost, de asemenea, distribuite pe Twitter pe 26 mai de un cont pro-rus. În videoclipul care a fost vizionat de peste 30.000 de ori, autorul comentează ironic: "Dragostea Europei s-a terminat".
Căutând pe Google cuvintele "refugiați ucraineni", "Bulgaria" și "hoteluri" în limba bulgară, descoperim un articol în care se explică faptul că refugiații ucraineni, care erau cazați anterior în hoteluri turistice de pe coasta Mării Negre, au fost repartizați în centre temporare din cauza începerii sezonului turistic. Este vorba despre cei care nu și-au găsit o altă locuință de la sosirea lor în Bulgaria.
Potrivit agenției bulgare de știri BTA, începând cu 31 mai, refugiații au fost relocați în centre temporare în districtul Sarafovo de la Marea Neagră și în Elhovo, două orașe din sud-estul Bulgariei. Cazarea refugiaților în aceste hoteluri a fost o măsură temporară, potrivit viceprim-ministrului pentru buna guvernare, Kalina Konstantinova.
Publicația Unian a postat videoclipul pe 28 mai pe canalul său Telegram, însoțit de un citat al ministrului ucrainean de externe Oleg Nikolenko: "Refugiații ucraineni din Bulgaria au început să fie mutați în hoteluri de pe coasta Mării Negre".
Așadar, înregistrarea video nu arată o expulzare, ci o mutare planificată a refugiaților ucraineni către alte centre de găzduire.
Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24