Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele europene care au oferit cele mai multe certificate de protecție pentru refugiați

refugiati_ucraina1.jpg

Refugiați ucraineni la punctul de trecere a frontierei cu Slovacia de la Vysne Nemecke, 3 martie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS - LUKASZ GLOWALA via rfi.fr

Eurostat a publicat primele date privind certificatele de protecție temporară acordate de statele membre, în contextual războiului din Ucraina. Datele oferă o perspectivă asupra impactului valului de refugiați în diferite țări europene.

Potrivit datelor Eurostat pe luna martie, pe care le analizează publicația Caleaeuropeană.ro, Polonia a acordat cel mai mare număr de statute de protecție temporară ucrainenilor care fugeau de război ( peste 675 000). Polonia este urmată la mare distanță de Cehia (sub 250 000) și Slovacia (aproape 60 000).

Spre comparație, România a acordat protecție temporară, în martie, unui număr sub 2 000 de ucraineni. 

Deși majoritatea covârșitoare a persoanelor care au primit protecție temporară au fost ucraineni, au existat și cetățeni ai altor țări care au primit un astfel de statut în statele membre ale UE, de exemplu 575 de ruși și 325 de belaruși, în Polonia.

Pe baza datelor deja disponibile pentru aprilie 2022, numărul ucrainenilor care beneficiază de protecție temporară a crescut în nouă state membre ale UE, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Bulgaria, cu peste 30.000 și Lituania, cu peste 20 000 de persoane, comparativ cu martie 2022.

În schimb, numărul acestora a scăzut în șapte state membre ale UE, cea mai mare scădere fiind observată în Polonia, cu aproape 250.000 de persoane mai puțin în comparație cu martie 2022.

Comparativ cu populația fiecărui stat membru, cel mai mare procentaj de cetățeni ucraineni cărora li s-a acordat protecție temporară în martie 2022 a fost înregistrat în Cehia – cu aproape 23 de persoane la mia de locuitori, urmată de Polonia (17,8), Slovacia (10,8) și Estonia (10,5).

Mai mult de jumătate dintre ucrainenii care au solicitat protecție în Polonia erau copii și anume 54%, în luna martie. În Cehia și Slovacia, circa 40% dintre cei protejați au fost copii.

În mod special, în toate țările pentru care sunt disponibile datele din martie 2022, copiii cu vârsta sub 14 ani au reprezentat marea majoritate - trei sferturi sau mai mult.

De asemenea, în țările pentru care sunt disponibile date, două treimi sau mai mult dintre ucrainenii cărora li s-a acordat protecție temporară erau fete și femei.

În rândul bărbaților cărora li s-a acordat protecție temporară în statele membre ale UE, majoritatea erau băieți cu vârsta sub 18 ani.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 7 iunie 2022