Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect pentru o „taxă de poluare” în Bucureşti? Irina Zamfirescu (Active Watch): Nu există nimic îmbunătățit în oraș. E simplu să pui taxe

Expert auto Romania importuri masini second hand.jpg

Piața auto din România, dominată de mașini vechi și poluante
Piața auto din România, dominată de mașini vechi și poluante
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Taxarea mașinilor poluante care circulă în Capitală revine în atenția autorităților. Un proiect de hotărâre de consiliu prevede plata de anul viitor a unor taxe, în funcție de tipul autoturismului și de cantitatea de noxe emise. Nu scapă nici șoferii cu mașini vechi din alte județe care tranzitează centrul Capitalei. Primăria Capitalei susține însă că primarul general, Nicușor Dan, nu a inițiat și nu susține un astfel de proiect de introducere a unor taxe de poluare. Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are niciun sistem de reducere a poluării din trafic. De asemenea, suntem ultimii din Europa pe infrastructură pentru transport public și alternativ", spune la RFI, Irina Zamfirescu, de la Active Watch. 

Primăria Capitalei neagă că a inițiat sau că susține un proiect privind o taxă de poluare pentru autoturismele care circulă prin centrul Bucureștiului, după ce în presă au apărut detalii despre o astfel de taxă. "Având în vedere informațiile apărute în presă potrivit cărora Primarul General, Nicușor Dan, dorește să introducă o așa-zisă taxă de poluare care trebuie plătită de autoturismele care circulă prin centrul Bucureștiului, Primăria Capitalei anunță că: «Primarul General nu a inițiat și nu sustine un astfel de proiect»”, arată PMB, într-un mesaj transmis la solicitarea Economedia.

Potrivit proiectului, mașinile care poluează Bucureștiul ar urma să fie taxate începând de anul viitor. Printre autovehiculele pentru care va fi necesară o taxă se numără maşinile diesel, dar şi cele pe benzină sau GPL, cu o normă de poluare mai veche, începând de la cele non-euro, până la EURO 4, în cazul vehiculelor diesel de peste 2 tone. În aceeași categorie intră și motocicletele. Însă an de an, până în 2028, și mașinilie euro 2, 3, 4, 5 sau orice tip de vehicul cu motor Diesel vor avea aceeași soartă.

"În mod cert, este necesar absolut orice conduce la reducerea poluării în acest oraș. Cu toate astea, cel mai simplu și la îndemână lucru pe care autoritatea publică este să mărească tarifele, respectiv să impună taxe noi. Aduc aici în discuție ce s-a întâmplat anul trecut cu majorarea prețului călătoriei pe mijloacele de transport în comun, unul dintre argumentele de la momentul respectiv  fiind "Bine, vreți optimizarea transportului în comun, dar cu ce bani o facem?". Deci, vrei să încurajezi comportamentul intitulat -utilizare transport public, utilizare transport alternativ- nu faci nimic în sensul ăsta de proiect, de program în oraș, de pus mâna pe mistrie, e o metaforă desigur, dar mărești tariful călătoriei, În continuare, nu știu să existe îmbunătățiri majore în ceea ce privește transportul public. Este necesară această taxă dar ar fi trebuit până acum să vedem niște modificări în ceea ce privește infrastructura orașului", explică la RFI, Irina Zamfirescu, de la Active Watch. 

 
Irina Zamfirescu, Active Watch, intervievată de Mirela Dădăcuș