Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Charlie Ottley, după ce și-a recuperat drona furată de trei copii: Nu sunt ei de vină, sunt doar niște victime

charlie_ottley.jpeg

Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Jurnalistul britanic Charlie Ottley și-a recuperat, miercuri, drona furată, în urmă cu două nopți, într-un parc din Timișoara. Dispozitivul ajunsese tocmai la Moinești, în județul Bacău. Hoții sunt trei copii cu vârste între 10 și 14 ani, cărora Ottley vrea să le ofere acum un alt fel de lecție de viață. 

 

Charlie Ottley a rămas fără dronă și fără cardurile pe care filmase în ultimul weekend în Timiș, după ce i-au fost furate, în noaptea de duminică spre luni, într-un parc din Timișoara. Hoții au fost prinși foarte repede, fiind vorba despre doi băieți și o fată, cu vârste între 10 și 14 ani. Copiii au aruncat geanta în care se afla drona nu departe de locul din care o furaseră, aceasta fiind recuperată de un bărbat care a plecat apoi acasă, în orașul Moinești, în județul Bacău. Miercuri, echipamentul a reintrat în posesia lui Ottley. 

Jurnalistul britanic spune însă că, în acest caz, nu este el victima.  „Nu suntem noi victimele. Victimele sunt copiii care ar fi trebuit să fie în pat la ora aceea, să doarmă și să meargă la școală a doua zi. Ei au fost lăsați baltă de părinții lor și de noi, ca societate. Sunt copii, nu contează dacă sunt romi sau români, și merită o șansă la educație. Părinții lor au nevoie de integrare, ca să poată să le dea o șansă să-și înceapă viața într-un mod corect. Altfel, nu vom face decât să perpetuăm un lanț al infracțiunilor. Vrem să ajutăm acești copii. Nu vrem să-i vedem pedepsiți, pentru că nu e vina lor. Vrem să-i invităm cu noi la filmări, când vom face aici «Flavors of Romania». Ne-ar plăcea să vină cu noi, să le arătăm cum funcționează o cameră de filmat și să-i încurajăm, în așa fel încât să nu repete greșelile părinților lor. Înțeleg că tatăl lor este la închisoare”, a declarat Ottley.

„Toți copiii merită o șansă”

„Noi putem ajuta acești copii, această familie, sper. Dar sunt mii de familii cu probleme în țară, copii care cerșesc în parcări, și îl lăsăm baltă. Noi, ca și țară, îi lăsăm baltă. Merită toți o șansă. Dar, pentru că sunt de etnie romă, există o xenofobie sistemică în multe părți din România și totul se ascunde sub preș. Oamenii spun «Sunt romi». Nu. Sunt copii ca orice alți copii și fiecare copil merită o șansă. Reforma socială trebuie să înceapă de la cel mai mic nivel”, conchide jurnalistul britanic. 

Charlie Ottley face, la Timișoara, un film de promovare pentru Timiș, având un contract de 25.000 de euro cu CJ Timiș.