Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prin decizia privind plagiatul, CCR legalizează impostura la scară largă în România (Interviu)

ccr.jpg

Plenul Curții Constituționale
Sursa imaginii: 
ccr.ro

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că Ministerul Educației poate lua măsura retragerii unui titlu de doctor doar dacă acesta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice. Prin decizia de miercuri a CCR a fost legalizată impostura la scară largă în România. Curtea a stabilit practic că e constituțional să plagiezi, deplânge jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit că multe lucrări de doctorat ale politicienilor ar fi fost plagiate.

Reamintim că și premierul Nicolae Ciucă este în atenția opiniei publice cu teza sa de doctorat. Emilia Șercan susține că șeful Guvernului a plagiat cel puțin 42 de pagini din teza sa de doctorat din 2003, însă Ciucă a respins acuzațiile și a spus că lucrarea “a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv“.

“Această decizie are efectele unei amnisteiri în masă a persoanelor care au plagiat. Pentru că, practic, titlurile de doctor, care sunt retrase după momentul în care un ministru al educației a semnat atribuirea unui titlu de doctor, fie el și pe baza unei teze de doctorat plagiate, CCR  a spus astăzi că ele sunt perfect constituționale. Deci e constituțional să plagiezi în România, pentru că aceste titluri de doctor , fiind acte administrative, nu mai pot fi retrase printr-o decizie a unui organism științific, ulterior consfințită de un ordin de ministru. Este o chestiune destul de încurcată din punct de vedere juridfic, însă efectele sunt devastatoare pentru mediul universitar și nu numai, ci și pentru societate în ansamblul ei. Pentru că, gândiți-vă la un profesor universitar care a obținut titlul de doctor, în baza unei teze plagiate și care are dreptul începând de astăzi, după această decizie a CCR să rămână la catedră și să educe viitoare generații de studenți. “