Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Petiție Declic: ”Renunțați la modificările toxice din proiectele privind siguranța națională”

petitie_declic_proiecte_siguranta_nationala.png

Serviciile secrete vor puteri sporite, acuză societatea civilă
Serviciile secrete vor puteri sporite, acuză societatea civilă
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Mii de oameni au semnat o petiție inițiată de comunitatea Declic și adresată premierului și președinților celor două Camere ale Parlamentului, pe tema legilor siguranței naționale.

Petiția Declic vine după ce G4Media a publicat proiectele legilor siguranței naționale, care dau puteri sporite serviciilor de informații.

Liderii coaliției și președintele Klaus Iohannis susțin că e vorba de simple drafturi, fără să existe o formă finală a acestor legi.

Ana Racheleanu, campaigner la Declic, explică la RFI ce solicită petiția: ”Cerem Guvernului și Parlamentului să renunțe la modificările toxice din proiectele privind securitatea națională. A fost scurs în presă un pachet de legi despre siguranța națională, care încă nu a fost făcut public, dar sunt destul de multe motive de îngrijorare, care să ne bage în sperieți. Petiția a ajuns la 12.000 de semnături și este în continuă creștere”.

Ea spune că ”sunt semnale foarte clare că serviciile de informații își doresc puteri sporite și imunitate în fața justiției, ba chiar mai mult, fac și legi, deși nu au legal acest drept, să inițieze legi”.

 

Scandalul legilor siguranței. Ionuț Stroe (PNL) la RFI: Speculații și mesaje alarmiste. Au fost discuții preliminare

 

Stelian Ion: Legile siguranței naționale transformă România într-o dictatură securistă

 

Ana Racheleanu anunță că Declic va organiza și un protest de stradă: ”Vom merge mai departe de această petiție, vom organiza și un protest pe 21 iunie, la Guvern, prin care vom atrage atenția și mai mult asupra problemei, care este foarte gravă”.

 
Ana Racheleanu, despre petiția Declic pe tema legii siguranței naționale