Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum depistăm știrile false? Cursuri de ”competență mediatică” în facultățile din Macedonia de Nord

rusia_dezinformare_bun1.jpg

Sursa imaginii: 
euvsdisinfo.eu

Patru instituții de învățământ superior din Macedonia de Nord vor introduce începând de anul viitor cursuri de competență mediatică, ca materie distinctă, în cadrul cărora studenții vor învăța cum să distingă între știrile reale și cele false, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba macedoneană.

Este vorba despre facultățile de filologie și de pedagogie din cadrul Universității Naționale din capitala Skopje, Universitatea Americană din Skopje și Facultate de economie din cadrul Universității Europei de Sud Est din Tetovo, precizează sursa citată.

Conf Dr. Kristina Nikolovska, de la Facultatea de filologie din Skopje spune că introducerea acestei materii în programă este foarte importantă, în contextul în care foarte mulți dintre studenți lucrează deja în mass-media.

”Există o lipsă de manuale în domeniu, pentru că vorbim despre un fenomen care evoluează foarte rapid, dar se lucrează în acest sens. Studenții vor învăța ce înseamnă o sursă credibilă de informații, cum poate fi distins un text care conține elemnte de manipulare, dezinformare și mai ales vor învăța să dobândească o gândire critică. Este nevoie de asta, pentru că din experiența profesională, am constatat că, mai ales studenții din primii ani, nu dețin nici un fel de cunoștințe în acest domeniu, bazându-se adesea în lucrările lor pe surse îndoielnice”, spune ea.

 

Serbia: Motivația elevilor și studenților a scăzut în timpul pandemiei (studiu)

Pandemia de coronavirus i-a determinat pe elevi și studenți să se obișnuiască cu învățământul online, dar, în același timp, a determinat și o scădere a motivației acestora, reiese dintr-un studiu realizat de Consiliul Britanic în mai multe țări din Balcanii Occidentali: Serbia, Muntenegru, Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord, Albania și Kosovo, transmite publicația sârbă Politika.

Elevii și studenții cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani au declarat că au petrecut mai mult timp în fața calculatorului dar că au asimilat mai puține cunoștințe și nu s-au simțit motivați să învețe mai mult. Mai mult, o treime dintre tinerii aflați în prezent în șomaj și-au pierdut locul de muncă în perioada pandemiei. Este vorba mai ales despre cei care lucrau în servicii, comerț și în microîntreprinderi.

”Ca profesioniști, nu ne surprinde această scădere a motivației în rândul elevilor și studenților. Cei mai mulți dintre ei erau singuri acasă, nu exista nici o supervizare din partea profesorilor, nici un control extern, iar legăturile lor sociale au avut mult de suferit. Toți acești factori au determinat o anumită pasivitate a acestor tineri, iar rezultatul este scăderea motivației.

Nu putem decât să constatăm că elevii și studenții au nevoie de școală în format fizic, de contact social, de interacțiune, de susținere academică și socio-economică, de un mediu intelectual, pe care nu întotdeauna îl au acasă”, a declarat dr Mojca Jurisevic, în cadrul Congresului psihologilor care a avut loc recent în Serbia.

Ea a reamintit un studiu recent al Asociației americane de psihologie, potrivit căruia din cele 20 de principii care pot influența apetitul de a învăța cel puțin 4 sunt legate direct de motivație.

Potrivit datelor UNICEF, numai în perioada martie-decembrie 2020, cca 1,57 de copii din 190 de țări au pierdut peste 150 de ore de curs.

 

Bulgaria: Maria Bakalova, în distribuția filmului ”Gardienii Galaxiei 3”

Foto: Facebook / Maria Bakalova

Actrița bulgară Maria Bakalova va face parte din universului supereroilor Marvel, odată cu intrarea sa în distribuția filmului ”Gardienii Galaxiei 3”, alături de actori precum Chris Pratt, Zoe Saldana, Vin Diesel sau Dave Batista, scrie publicația bulgară Dnevnik, care citează revista Variety.

Deocamdată nu se cunoaște rolul pe care actrița bulgară îl va juca în acest film realizat de James Gunn, care ar trebui să debuteze în sălile de cinema în data de 5 mai 2023.

”Da, Maria Bakalova va face parte din distribuție, este o actriță extraordinară”, a scris James Gunn pe contul său de Twitter la începutul acestei săptămâni.

Maria Bakalova este cunoscută în special pentru rolul său din filmul Borat Subsequent (2020) pentru care a fost nominalizată la Oscar, dar și pentru BAFTA Film Awards, Golden Globe Awards și Screen Actors Guild Awards.

Compania Disney l-a concediat pe realizatorul primelor două serii ”Gardienii Galaxiei” James Gunn în iulie 2018, în urma unor postări controversate ale acestuia pe Twitter, dar a revenit asupra deciziei în martie 2019.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus :

Renata Janevska – Macedonia de Nord

Kristina Radojkovic - Serbia

Nely Atanasova - Bulgaria

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 10 iunie 2022