Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dervișii rotitori din Cairo: ”Când dansez nu mai sunt pe Pământ...” (reportaj)

dervisi.jpg

Derviși rotitori într-un spectacol la Cairo, Egipt, 20 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
Khaled DESOUKI AFP via France24

Pe scena unui teatru săpat în piatră din Cairo, Ali și Mohammed se rotesc. Mai întâi piciorul stâng, apoi piciorul drept, brațele ridicate și, dintr-o dată, totul se transformă într-un joc de culori: în Egipt, dervișii își iau parcă zborul într-un vârtej amețitor ...

Dacă Istanbulul este cunoscut pentru dervișii săi cu fuste lungi și albe, care fac parte din patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO, la Cairo arta adepților sufiului Jalal al-Din Roumi se îmbină în culori sub numele de ,,tannoura", ce înseamnă fustă în arabă, scrie France24 care preia un reportaj AFP.

Mohammed Adel, în vârstă de 20 de ani, este fiul și nepotul unor dervișii rotitori într-o țară cu peste 15 milioane de sufiți și aproape 80 de confrerii. El și-a creat personal fusta mov cu volute cusute în verde și galben.

,,Eu am ales culorile și formele care sunt cusute pe fuste", a declarat el pentru AFP înainte de a intra pe scena unui festival folcloric.

Pentru că aceste fuste sunt punctul culminant al spectacolului.

,,Mă eliberez"

De fiecare dată, ritualul este același: Mohammed începe prin a se întoarce în sens invers acelor de ceasornic, cu brațul drept îndreptat spre cer - pentru a recepta binecuvântările divine - și cu brațul stâng spre pământ - pentru a le împărtăși publicului.

Apoi ritmul începe să crească...

Pe măsură ce coregrafia avansează, el slăbește corzile care țin diferitele fuste pe care le-a îmbrăcat peste fusta mai lungă.

Cea de sus reprezintă cerul, iar cea de jos pământul și, învârtind-o pe prima deasupra capului, în timp ce a doua formează un disc unduitor în jurul taliei, el spune povestea creării lumii și a separării cerului de pământ.

Este o performanță fizică, deoarece fiecare fustă poate cântări aproape zece kilograme și poate cădea în orice moment dacă se abate de la traiectoria sa sau pierde ritmul picioarelor ...

,,La început, bineînțeles, aveam amețeli, uneori chiar cădeam. Dar după ce exersez în fiecare zi, fie pe o scenă, fie acasă, evadez parcă într-o altă lume, odată cu muzica...", spune Mohammed.

În sunetul incantațiilor sufi, al tonurilor de bas ale percuționiștilor, al litaniilor obsedante ale flautelor tradiționale și ale rababelor, instrumente cu coarde întinse pe piei de animale, el pare de neoprit, la fel ca celălalt dansator de tannoura din trupa Giza Popular Arts, Ali Morsi, îmbrăcat în albastru.

,,Nu mai sunt pe Pământ”

Foto: Khaled DESOUKI AFP

Cei doi, unul lângă altul, dar fără ca fustele lor să se atingă vreodată, execută o serie de acrobații, aruncându-și fustele în aer înainte de a le prinde sau desfășurând și împăturind fanionul frăției lor în timp ce continuă să se rotească.

,,Este ca și cum aș zbura, nu-mi simt corpul, nu mai sunt pe pământ, nu mă gândesc decât la Dumnezeu și la nimic altceva", spune Ali Morsi, în vârstă de 25 de ani, derviș rotitor de unsprezece ani, "pentru dragostea lui Dumnezeu și a profetului Mahomed".

În Egipt, tannura a fost întotdeauna un eveniment festiv, la concerte, festivaluri și nunți, dar originile sale se află în tradiția mistică a ordinului musulman Mevlevi, fondat în secolul al XII-lea de marele poet și mistic persan Jalal al-Din Roumi în Konya, în Turcia de astăzi.

În prezent, este mândria turismului egiptean, care încearcă să se refacă după zece ani de tulburări politice, de la ,,revoluția" care l-a răsturnat pe autocratul Hosni Mubarak în 2011 și după pandemia Covid-19.

Și, desigur, a lui Ali și Mohammed, care spun că nu-și pot imagina să trăiască din altceva decât din arta lor.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France 24