Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorii turci, expulzați în 2018, pot reveni în R.Moldova. Director adjunct ”Orizont”, la RFI:”O decizie corectă, dar târzie”

zdg.jpg

Profesori turci, reținuți și expulzați, în septembrie 2018, Republica Moldova
Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

Profesorii turci de la liceul ”Orizont” din Chișinău, expulzați în toamna anului 2018, pot reveni în R.Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de Biroul Migrație și Azil al Ministerului de Interne. Instituția a anulat actele administrative, emise în privința cetățenilor turci. ”Este o decizie corectă, dar vine prea târziu, întrucât profesorii turci au fost condamnați și sunt acum în detenție în Turcia pentru mulți ani”. O spune la RFI, Umit Oz, directorul adjunct al rețelei liceelor ”Orizont” din R.Moldova.

Dintre cei șapte profesori turci, expulzați în toamna anului 2018, șase au fost condamnați în ultimii ani și se află acum în detenție în Turcia. ”Decizia autorităților de la Chișinău ne-a surprins, este una corectă, dar din păcate vine prea târziu întrucât profesorii sunt condamnați pentru mulți ani, de la 6 la 12 ani, și în continuare sunt închiși. Însă este o decizie foarte bună pentru alți cetățeni turci, care la fel au fost declarate persoane indezirabile, dar atunci se aflau în afara țării. Cred că aceasta i-ar bucura și pe ei și acum se pot întoarce acasă. Mulțumim celor care au contribuit la luarea acestei decizii. Sperăm totuși că colegii noștri închiși să ajungă acasă cât mai repede”, spune la RFI, Umit Oz, directorul adjunct al rețelei Liceelor ”Orizont” din R. Moldova.

Biroul Migrație și Azil al Ministerului de Interne anunță că a revizuit actele administrative emise în privința cetățenilor turci, profesori la liceul Orizont, în urma unei hotărâri CEDO, din 11 iunie 2019. Atunci, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci. ”În urma reexaminării actelor, coroborând circumstanțele de fapt și de drept, deciziile de declarare a străinilor ca persoane indezirabile, emise în privința cetățenilor Republicii Turcia, au fost anulate. Respectiv, străinii menționați, au dreptul de a intra și de a se afla pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile Legii 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova”, se arată în decizia Biroului Migrație și Azil.

Potrivit autorităților moldovene, ”hotărârea de a revoca deciziile de declarare a profesorilor turci persoane indezirabile, este bazată și pe deciziile din martie și decembrie 2021 ale Comitetului Miniștrilor Consiliului Europei, hotărârii Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020, Raportului special al Ombudsmanului privind rezultatele investigării din oficiu a cazului de îndepărtare a unui grup de cetățeni turci de pe teritoriul Republicii Moldova la 06 septembrie 2018, publicat în aprilie 2020, precum și constatările organelor abilitate în revizuirea gradului de pericol social”.

Trebuie spus că, fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate. El a fost acuzat de abuz în serviciu ”la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci”. Fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci.

La 6 septembrie 2018, șapte angajați ai liceului moldo-turc ”Orizont” au fost reținuți de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul R.Moldova. SIS anunța că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. 

Zeci de părinți, elevi, profesori au protestat în fața Parlamentului, cerând eliberarea urgentă a angajaților liceului moldo-turc. Totodată, mai mulți eurodeputați, au solicitat eliberarea conducerii liceului ”Orizont”, reținută abuziv. Iar Amnesty International Moldova a cerut autorităților centrale ”investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de angajații liceului moldo-turc”.

Expulzarea profesorilor turci a avut loc în ajunul vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău. La mijlocul lunii octombrie 2018, președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Potrivit Ziarului de Gardă, șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia, iar multe voci spuneau că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Igor Dodon, președinte pe atunci, pentru reabilitarea instituției prezidențiale. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre decizia autorităților privind dosarul profesorilor turci, expulzați din R.Moldova