Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geamandură în formă de cruce pe litoral. Arafat: E mai traumatizant pentru turiști să vadă cum un om înecat este resuscitat

geamandura_cruce.jpeg

Sursa imaginii: 
ziuaconstanta.ro

​Geamanduri în formă de cruce, care au un mesaj pentru a-i atenţiona pe turişti de pericolul de înec şi anunţă câţi oameni au murit în mare anul trecut, au fost donate de Fundaţia pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc. Cei mai mulţi dintre ei refuză să le monteze, considerându-le neconforme şi chiar periculoase.

 

Geamandurile au formă de cruce şi au mesajul “Fără aventură, după geamandură”. De asemenea, pe fiecare geamandură este trecut următorul mesaj: ”Pericol de înec după acest punct. 35 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum”.

Fiecare dintre serviciile de salvamar de pe litoral a primit câte o astfel de geamandură.

Coordonatorul Serviciului de salvamar pentru Mamaia şi Constanţa, Gabriel Culea, a declarat, luni, pentru News.ro, că geamandurile în formă de cruce nu vor fi montate. “Nu le vom monta pentru că rolul geamandurii este de a marca zona de siguranţă. Sunt bine specificate în lege forma şi culoarea ei. Această geamandură, care nu ştiu de cine a fost creată, nu îndeplineşte aceste condiţii. În plus, elementele de prindere pe geamandură sunt periculoase, sunt plăcuţe cu colţuri, iar în momentul în care marea este agitată şi o persoană este curioasă să citească acel mesaj, acea plăcuţă o poate răni”, a explicat Gabriel Culea. 

“Nu îndeplineşte normele de siguranţă. Are alt mesaj decât cel de a limita zona de siguranţă. Rolul serviciului de salvamar e de a preveni şi de a acţiona când este nevoie”, a mai spus Gabriel Culea.

Şeful salvamarilor din zona de sud a litoralului, George Lipoveanu, a declarat pentru News. ro că acest tip de geamandură nu ajută.

“Dacă vrea să îşi pună geamandura, să vină SMURD-ul, cine vrea să le pună, eu nu îmi asum asemenea năzdrăvănii.
Probabil cineva de la SMURD a primit ordin să le aducă aici. Pe noi nu ne avantajează, mai bine ne trimiteau o mie de balize să le punem din zece în zece metri”, a explicat George Lipoveanu.O geamandură în formă de cruce a fost montată însă la Eforie, dar reprezentanţii serviciului de salvamar spun că nu a avut niciun efect.

Şeful Serviciului Salvamar din Eforie, Gheorghe Vătămănescu, a declarat pentru News.ro, că o furtună a rupt crucea geamandurii.

Șeful DSU, Raed Arafat: Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că e mai traumatizant pentru turiști să vadă cum un om înecat este scos din apă și resuscitat, decât să vadă o geamandură în formă de cruce.

„Am încercat să facem ceva care să sporească acțiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialiști și finanțat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani”, a scris Raed Arafat pe Facebook.

„Ca să fie vizibil și să atragă atenția, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, a continuat el.


Sursa imaginii: 
Facebook/Raed Arafat

Arafat a precizat că e vorba de 5 geamanduri în formă de cruce, dintre care 2 sunt destinate stațiunii Mamaia, una pentru Eforie Nord/Eforie Sud, una pentru Vama Veche și una pentru Saturn.

„Cu siguranță a vedea o geamandură roșie cu o cruce de la distanță are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău și al copiiilor tăi cum se scoate un înecat de către Salvamar și pompieri și ulterior încercarea de a-l readuce în viață în public de către echipajele SMURD și ale Ambulanței. Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, a scris Raed Arafat.

Declarația vine după ce mai mulți salvamari s-au declarat revoltați de aceste geamanduri și au spus că refuză să le amplaseze în apă.