Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine se impune în războiul din estul Ucrainei? Strategii de luptă, șanse pentru pace și pericolul nuclear (analiza generalului Virgil Bălăceanu)

ap22073285758246.jpg

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, recunoaște că forțele sale suferă „pierderi dureroase” la Severodonetsk
Sursa imaginii: 
AP/Vadim Ghirda

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, recunoaște că forțele sale suferă „pierderi dureroase” la Severodonetsk și în regiunea Harkov, unde se dau lupte grele cu armata rusă. Rezultatul bătăliei pentru Donbas va determina cursul războiului, spune Zelenski. Pe de altă parte, un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak, a transmis că Kievul așteaptă cât mai rapid o decizie în legătură cu accelerarea livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali. „Aceasta este o decizie foarte greu de luat și cu implicații adânci privind escaladarea conflictului”, avertizează la RFI general în rezervă Virgil Bălăceanu. El analizează luptele crâncene purtate în estul Ucrainei și vorbește și despre șansele de a se ajunge la pace în războiul declanșat de Rusia în statul vecin.

Virgil Bălăceanu: Bătălia pentru Donbas acum este descrisă în mod real în teren de luptele pentru Severodonetsk. Este luptă în localitate. Continuă rezistența ucraineană. Singurul aspect destul de sensibil este cel al distrugerii podurilor peste Donetsk. Le-au distrus rușii din ce comunică ei. Acest lucru ar crea imposibilitatea retragerii trupelor care duc apărarea pe Severodonetsk în Lîsîceansk.

Reporter: Și președintele ucrainean a spus că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului, adăugând că trupele ucrainene suferă pierderi dureroase la Severodonetsk, despre care vorbiți și dumneavoastră, dar și în regiunea Harkov. Se întrevede un câștigător probabil al luptei din estul Ucrainei?

VB: Nu, e prematur să spunem un asemenea lucru. Spuneam că în bătălia pentru punga Donbasului se duc lupte în Severodonetsk. Bătălia pentru punga din Donbas va continua. Severodonetsk este un punct. Este punctul terminus al pungii dacă ne uităm pe hartă. Are un rol important, dar nu esențial. Esențial este să se mențină apărarea, mai ales între Sloviansk, care nu este cucerit și să sperăm că nu va fi cucerit de către forțele ruse, în spre Kramatorsk. Ideea centrală pe care au o în minte planificatorii ruși legat de Donbas cred că este mutarea efortului după cucerirea Severodonetskului pe această axă care închide punga, care duce la încercuirea grupării de forțe ucrainene care realizează apărarea în cadrul pungii.

Rep: Aș vrea să privim lucrurile și în ansamblu, domnule general. Președintele francez Emmanuel Macron a venit pentru câteva ore în România. A spus printre altele că liderul ucrainean Volodimir Zelenskiy ar trebui să negocieze cu Vladimir Putin. Când vedeți posibilă această așezare la masa negocierilor, dacă ne uităm în mod special la stadiul actual al războiului?

VB: Dacă ne uităm la stadiul actual al războiului și la intențiile pe care le au rușii, deși ei au declarat că sunt favorabili reluării discuțiilor pentru pace, nu este altceva decât o tragere de timp. Ei vor să realizeze scopurile cuceririi teritoriilor. Teritoriile reprezintă punctul esențial a ceea ce este acum și a ceea ce va fi în viitor. Teritoriile înseamnă cele patru regiuni ca și unități administrativ-teritoriale din Ucraina, ca oblasturi, respectiv Herson, Zaporojie, Donetsk și Lugansk. Într-o anumită proporție am putea să adăugăm și a cincea regiune, Harkov. Atât timp cât nu își ating aceste scopuri, nu se ajunge la discuțiile de pace. Privind în partea cealaltă, în partea ucraineană, ucrainenii nu vor admite să aibă teritoriile cucerite. Ideea centrală a ucrainenilor este să reziste în punga Donbasului și să creeze condiții favorabile pentru contraofensivă pentru a recuceri teritoriile care au fost invadate în 2014 și în 2022.

Rep: Am văzut foarte des că liderii occidentali, în frunte cu Statele Unite, discută despre trimiterea de noi arme în Ucraina. Bineînțeles că Rusia condamnă și chiar amenință aceste transporturi de armament către Ucraina. Totodată, înregistrează costuri tot mai mari și umane și economice. Unde credeți că se va ajunge din punct de vedere militar? Ce riscuri credeți că sunt generate de această stare de frustrare crescândă a Rusiei, care nu se poate impune în acest război, cel puțin nu la fel de rapid pe cât și-ar dori?

VB: Este o frustrare care apare în declarațiile politice. În realitate nu este atât de mare. Am să explic de ce. Armamentele care sunt livrate (n.r. de Occident) țin mai ales de domeniul artileriei, obuziere, obuziere autopropulsate 155mm. Nu sunt niște capacități deosebite, favorabile trecerii la contraofensivă.

Rep: Credeți că vestul poate decide să ofere arme și mai puternice armatei ucrainene, arme cu un puternic caracter ofensiv?

VB: Este o decizie dificilă pentru că ucrainenii vor vrea să își recupereze toate teritoriile. În momentul în care o contraofensivă de succes a ucrainenilor ar ajunge pe teritoriul Crimeei anexate, dar teritoriul este considerat de către Federația Rusă ca teritoriu al Federației Ruse, s-ar trece într-o altă etapă a războiului în care Ucraina ar fi considerată un agresor la suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse.

Rep: Și aici redeschidem discuția despre folosirea unor arme mult mai puternice din partea Federației Ruse...

VB: Da, inclusiv problema de folosire a armei nucleare tactice. Lucrurile sunt complicate dintr-un asemenea punct de vedere. 

Ascultă:

 
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, despre războiul din estul Ucrainei