Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Foto | Elevii ucraineni sărbătoresc absolvirea liceului în ciuda războiului (France 24)

Elevii ucraineni din Cernigău au făcut fotografii printre ruinele din oraș pentru a sărbători absolvirea liceului, în ciuda războiului violent din țară.

Elevii ucraineni din Cernigău au făcut fotografii printre ruinele din oraș pentru a sărbători absolvirea liceului, în ciuda războiului violent din țară.
Sursa imaginii: 
Stanislav Senyk via France 24/Observers

Elevii din Ucraina nu și-ar fi dorit ca ultimele zile de liceu și festivitatea de absolvire să aibă loc printre dărâmături. Școlile din întreaga țară au fost distruse de bombardamentele și luptele dure, dar câțiva elevi au decis să sărbătorească absolvirea – spre exemplu, făcând o serie de fotografii printre ruine. În timp ce războiul nu pare că se va încheia, elevii se bucură în continuare de sfârșitul anului școlar, privind spre un viitor nesigur.

Elevii din Ucraina nu și-ar fi dorit ca ultimele zile de liceu și festivitatea de absolvire să aibă loc printre dărâmături. Școlile din întreaga țară au fost distruse de bombardamentele și luptele dure, dar câțiva elevi au decis să sărbătorească absolvirea – spre exemplu, făcând o serie de fotografii printre ruine. În timp ce războiul nu pare că se va încheia, elevii se bucură în continuare de sfârșitul anului școlar, privind spre un viitor nesigur.

Pe 5 și 6 iunie, elevii de la școlile din Cernigău, un oraș din nordul Ucrainei, și-au făcut fotografiile de absolvire printre ruinele războiului. Purtând eșarfe de absolvire, au stat în interiorul clădirilor distruse și s-au urcat pe vehiculele blindate, într-o imagine care nu a semănat deloc cu festivitățile obișnuite de absolvire.


Elevii din Cernigău au făcut fotografii printre ruinele rămase în orașul lor în urma războiului.
Sursa imaginii: 
Stanislav Senyk via France 24/Observers

Orașul Cernigău a fost martorul unor atacuri dure venite din partea forțelor ruse după ce Ucraina a fost invadată pe 24 februarie. Atunci când trupele rusești s-au retras până la urmă din regiune pe 31 martie, orașul a fost lăsat în ruine. Unele atacuri din Cernigău au reprezentat „o încălcare clară a legilor războiului”, ucigând foarte mulți civili și distrugând infrastructura civilă, potrivit organizației Human Rights Watch.

Multe dintre școli au fost ținta atacurilor. Una dintre acestea a fost Școala 21 din Cernigău, distrusă în urma unui bombardament de pe 3 martie, în timp ce era folosită ca adăpost. Oficialii locali au declarat că doar șapte din cele treizeci și cinci de școli din oraș nu au fost afectate.

Elevii din Cernigău au sărbătorit absolvirea printr-o serie de fotografii realizate în orașul distrus, magazinele, câteva școli și echipamentul militar nefuncțional servind ca decor.


O elevă din Cernigău face fotografii printre dărâmăturile lăsate de război în oraș.
Sursa imaginii: 
Stanislav Senyk via France 24/Observers

„Fotografiile noastre ilustrează viața absolvenților care nu au avut parte de un final fericit al copilăriei”, spune una dintre elevele ucrainence.

Olha Babynets este o absolventă de 17 ani din Cernigău care a participat la ședința foto. Din fericire, școala sa a scăpat din calea atacurilor rusești, dar aceasta își încheie în prezent studiile online.

„Am vrut să ne prezentăm viețile cu ajutorul acestor fotografii, viețile unor copii care au devenit adulți pe 24 februarie, și care sunt nevoiți să lupte pentru vieților lor și ale familiilor lor. Suntem viitorul Ucrainei și vom construi o țară europeană puternică și frumoasă. De asemenea, am vrut să arătăm cât de puternici sunt ucrainenii. Fotografiile noastre ne ajută să ilustrăm viața copiilor, viața absolvenților care nu au avut parte de un final fericit al copilăriei”, spune ea.


Olha Babynets, eleva din Cernigău, ce poartă o eșarfă de absolvire, face o fotografie în fața unei ferestre sparte.
Sursa imaginii: 
Stanislav Senyk via France 24/Observers

„Unii dintre colegii mei de clasă spun că nu se vor întoarce niciodată în Ucraina”

Eu, mama și fratele meu am plecat din oraș imediat ce a izbucnit războiului. Dar tatăl și bunica mea au rămas aici. Îmi fac foarte multe griji pentru ei – am încercat să îi sunăm zilnic. De asemenea, mulți dintre colegii mei de clasă s-au mutat în orașe mai sigure, unii dintre ei au părăsit țara. Unii spun că nu se vor întoarce niciodată în Ucraina. Alții se vor întoarce doar după ce se va încheia războiul. Iar câțiva s-au întors deja pentru a ne continua studiile și a ne pregăti pentru examene.

Termin liceul peste două săptămâni. În ceea ce mă privește, sunt foarte supărată că nu voi încheia anul în băncile școlii. Dar știu că fiecare dintre noi are în față un viitor minunat și fericit! O să-mi dau examenele și o să merg la facultate în Ucraina. De asemenea, unii dintre prietenii și colegii mei își vor continua studiile în Ucraina și în alte state din Europa.

„Acești copii vor avea și ei cândva la rândul lor copii și le vor putea arăta astfel ce se petrece acum”

Echipa France 24 Observers a stat de vorbă cu fotograful Stanislav Senyk care s-a ocupat de acest proiect. Fotograf care realizează poze de nuntă și portrete, Senyk a surprins în imagini tristețea și drama determinate de războiul din Ucraina ce a izbucnit în urma invaziei Rusiei de pe 24 februarie.

„Mai făcusem un album de absolvire pentru elevii dintr-un sat din apropiere de Cernigău înaintea războiului, așa că am vrut să mă întorc. Am făcut fotografii unei clase de elevi în apropierea școlii lor. Școala nu a fost distrusă în întregime, dar a avut loc un bombardament la aproximativ trei metri distanță de școală, așa că a fost afectată. O altă școală din Cernigău la care am mers a fost complet distrusă”, spune el.


Elevii stau în fața Școlii 34 din Cernigău purtând eșarfele de absolvire.
Sursa imaginii: 
Stanislav Senyk via France 24/Observers

„Scopul principal al acestui proiect este să păstrăm amintirile. În aceste clipe, se scrie istoria. Este foarte important, nu doar pentru acești elevi, ci pentru întreaga noastră țară. Dacă, spre exemplu, am fi avut fotografii cu modul în care Rusia a acționat în trecut în Ucraina – dacă toți părinții și bunicii noștri ar fi avut albume cu fotografii – cred că războiul de astăzi nu ar mai fi existat. E important pentru că acești copii vor avea și ei cândva copii la rândul lor și le vor putea arăta astfel ce se petrece acum. De asemenea, vreau să îi ajut pe acești oameni [pe care i-am fotografiat]. Sunt fotograf, pot oferi ajutor făcând poze. Fotografiile pot transmite emoții. Așa că vreau să ajut împărtășindu-le”, a explicat pentru echipa Observers a France 24, fotograful Stanislav Senyk.

Senyk a precizat că mulți dintre elevii pe care i-a fotografiat vor merge la facultate. Aproximativ 40 de elevi au participat la ședința foto, dar mulți dintre colegii lor de clasă au fugit deja din calea războiului.

Fotograful încearcă acum să găsească un mod prin care să expună și să vândă la licitație aceste fotografii pentru a strânge bani pentru armata ucraineană.

Au dansat un vals de absolvire printre ruinele școlii

Și alți elevi ucraineni au găsit modalități pentru a sărbători absolvirea, în ciuda violenței și pagubelor cauzate de război.

O clasă în an terminal de la Școala Specializată 134 din Harkov s-a întors în clădirea distrusă pentru un dans tradițional de absolvire pe 5 iunie. Elevii au dansat vals și au făcut fotografii în rochiile de bal în fața ruinelor bombardate în timp ce erau păziți de soldații ucraineni.

 

 

O fotografie cu o elevă îmbrăcată în rochia de absolvire s-a răspândit pe Twitter. „Jumătate din colegii mei de clasă au plecat în străinătate, unii civili locuiau în adăposturile subterane, dar viața începe să revină la normal. [...] Cât despre fotografie, voiam să arăt diferența dintre școala mea și mine. Descrie situația din țară”, a declarat Valaray, tânăra de 16 ani din imagine, pentru BBC World News.

 

 

Școala 134 a fost scena unor bătălii dure și a fost distrusă în primele zile ale războiului, pe 27 februarie, după cum se arată în videoclipurile de pe rețelele de socializare. Mulți elevi au făcut de atunci orele online. Majoritatea elevilor de liceu au fugit din calea războiului. Un elev a declarat pentru ziarul Suspilne din Ucraina că trei sferturi din colegii săi de clasă erau încă în Harkov și au putut participa la festivitatea de absolvire.

Reprezentanții guvernului ucrainean au declarat că cel puțin 1.778 de școli din întreaga țară au fost afectate în timpul bombardamentelor rusești, 194 fiind complet distruse. Experții sunt de părere că războiului a întrerupt educația pentru 7,5 milioane de elevi ucraineni.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24