Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câteva sute de persoane, la Marșul Pride de la Chișinău. Deputat:”Toți avem aceleași drepturi”

drapel.jpg

Sursa imaginii: 
Centrul GDM

La Chișinău, sute de simpatizanți și membri ai comunității LGBT participă la Marșul Pride. Astfel este încheiat Festivalul Moldova Pride, din acest an. La ora 12.00, participanții s-au adunat la intersecția străzilor București și Ismail după care au pornit în marș pe străzile orașului. Printre cei prezenți este și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba. ”Toți avem aceleași drepturi de a merge pe aceeași stradă, de a manifesta pașnic și liber. Suntem o țară liberă, în care toți suntem cetățeni, toți votăm, toți plătim impozite, toți suntem egali în fața legii”, afirmă parlamentarul. Între timp, câteva zeci de oameni s-au adunat în fața monumentului lui Ștefan cel Mare, nemulțumiți de desfășurarea evenimentului LGBT. Primarul capitalei nu a autorizat Marșul Pride. Cu o solicitare în acest sens a venit și Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă). 

Co-organizatorul Festivalului Moldova Pride, Angelica Frolov, dă asigurări că evenimentul se va desfășura așa cum a fost anunțat de la bun început, chiar dacă edilul capitalei nu a permis desfășurarea acestuia. ”Nu ascultați aberațiile lui Ceban, el este un primar care va rămâne în memorie ca și Chirtoacă, un homofob populist. Ceban face declarații deșarte cu scopul de a duce lumea în eroare, să creadă că marșul este interzis și să nu vină. Dacă nu ați planificat să veniți dar aveți timp să o faceți, vă rog să veniți. Veniți în locul celor mințiți de Ceban”, spune co-organizatoarea evenimentului. 

”Potrivit legii privind libertatea de întrunire a Republicii Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu intră în competențele unui primar. Marșul LGBT din cadrul Festivalului Moldova Pride 2022 se va desfășura în conformitate cu legislația națională. Cu această ocazie, ținem să reamintim că Moldova a pierdut deja două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT”, este mesajul Centrului Genderdoc-M, în contextual declarațiilor făcute de primarul socialist de la Chișinău.

Participanții la Marș urmează să meargă pe mai multre străzi din Capitală. ”Suntem o țară liberă, în care toți suntem cetățeni, toți votăm, toți plătim impozite, toți suntem egali în fața legii, toți avem aceleași drepturi, inclusiv dreptul de a manifesta pașnic. Iar când unii politicieni de factură medievală încearcă să ne divizeze după tot felul de criterii tâmpite, trebuie cu toții să sărim în apărarea acestei unități. Suntem o țară mică, suntem atât de puțini. Haideți să nu ne mai lăsăm divizați atâta. Toți avem aceleași drepturi de a merge pe aceeași stradă, de a manifesta pașnic și liber. Iar asta cu „faceți ce vreți la voi acasă” nu este nimic altceva decât limbaj fascist”, consideră deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Între timp, în centrul Chișinăului câteva zeci de persoane au venit să protesteze față de evenimentul LGBT. Au două bannere pe care se poate citi ”Stop propagaării homosexualității”.

Prezent la Festivalul Moldova Pride, Scott Hocklander, reprezentantul ambasadei SUA la Chișinău, a făcut apel la autoritățile R.Moldova să protejeze libertatea, demnitatea și egalitate tuturor oamenilor, inclusiv a persoanelor LGBTQI+ și să-i protejeze împotriva violenței, amenințării și împotriva abuzurilor. ”SUA afirmă că drepturile LGBTQI+ sunt parte a drepturilor omului. Celebrăm cu voi astăzi și vă suntem mereu alături”, a declarat oficialul.

Și șeful Oficiului Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chişinău, Floris van Eijk, și-a exprimat optimismul privind acceptarea persoanelor LGBTQI+ de către societatea moldovenească. ”Să ne amintim că persoanele din comunitatea LGBTQI+ nu cer drepturi speciale, ci drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni. Egalitate nu doar pentru unii, ci egalitate pentru toți”. ”Credeți-mă, odată ce majoritatea oamenilor va accepta persoanele LGBTQI+ ca fiind frații și surorile lor, politicienii vor înceta discursurile de ură. Ele nu vor mai funcționa ca mecanisme de distragere a atenției de la eșecurile lor sau de restabilire a imaginii știrbite”.

Floris van Eijk și-a exprimat speranța că o țară cum este Moldova, care poate accepta atâta diversitate etnică, lingvistică, confesională, va fi capabilă să-și accepte și minoritățile sexuale.  

Să spunem că, Primăria nu a autorizat manifestația LGBT. Primarul Ion Ceban i-a îndemnat pe participanți să meargă la Parlament și Președinție, dar să nu mărșăluiască prin oraș.”Dacă vor să desfășoare un eveniment sau altul, nu este nicio problemă. Să facă paradă la fiecare acasă, sau comună, la cineva acasă. Ținând cont că cei mai aprigi susținători ai acestei parade sunt cei de la guvernare, reiterez propunerea ca aceste manifestații, această paradă a homosexualilor să se desfășoare în incinta Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova și Președinției”.

”Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”, declara anterior Ceban. 

Și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia rusă) s-a opus autorizării marșului Pride.”Îndemnăm autoritățile municipale să sisteze prin orice mijloace promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, care inundă din ce în ce mai accentuat plaiul nostru. Scriptura afirmă fără echivoc: homosexualitatea este un păcat. Asta nu înseamnă că cine păcătuiește este pierdut. Dimpotrivă. Biserica detestă păcatul, dar îi iubește pe păcătoşi și îl salvează, prin îndreptarea lui. Încurajarea libertinismului prin astfel de evenimente nu va aduce decât autodistrugerea spirituală a societății. În acest context, în numele Bisericii Ortodoxe din Moldova și a cetățenilor acestei țări, rugăm să fie oprit acest flagel distructiv, care întinează moralicește societatea noastră declarată ortodoxă și care susține valorile familiei”, afirmă Mitropolitul Vladimir.  

 
Un reportaj de Valeria Vițu