Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"BA.5, cea mai nouă variantă a Omicron, se va răspândi foarte repede în România"

virus-g938fcde1f_1920.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Germania se confruntă cu un nou val de COVID-19, a anunţat ministrul german al sănătăţii Karl Lauterbach, citat de AFP. ''Valul anunţat pentru vară a devenit din păcate realitate'', a declarat oficialul german. ''Pentru că varianta actuală a virusului se transmite mai uşor şi aproape toate măsurile de precauţie au încetat, sosirea verii are puţin efect anul acesta'' asupra diminuării circulaţiei COVID-19, a explicat ministrul german al sănătăţii. El le-a recomandat persoanelor vârstnice şi celor cu comorbidităţi să facă doza a patra de vaccin anti-COVID-19 cât mai repede. Și România ar putea înregistra în perioada următoare o creștere a numărului de cazuri de infectare, avertizează la RFI, cercetătorul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, varianta BA5, depistată recent și în țara noastră, produce mai multe spitalizări, mai ales în rândul copiilor. Octavian Jurma mai spune că Guvernul a renunțat la raportarea săptămânală a situației COVID,deși se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, pentru a nu tulbura relaxarea românilor de peste vară. 

Octavian Jurma: Situația din Germania este asemănătoare cu ce vedem în România. În România versiunea BA.5 a fost detectată de acum două săptămâni, când au fost confirmate trei cazuri. Săptămâna trecută au fost confirmate încă șapte cazuri noi de BA.5. E o creștere de două ori, o creștere cu peste 100% a numărului de cazuri noi. Și au fost și primele trei infectări cu versiunea BA.4.

Reporter: Ar putea înregistra și România o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare?

Octavian Jurma: Sunt sigur că se va întâmpla asta acum. Unul din motive este chiar faptul că Guvernul a decis să nu mai raporteze zilnic cazurile. Asta înseamnă că și ei se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri și nu vor să tulbure relaxarea românilor de peste vară cu raportări zilnice. Se vor raporta săptămânal. Asta va întârzia monitorizarea și formarea unei imagini corecte cam cu două săptămâni. Ne va lua mai mult pentru că o să avem datele mai târziu. Și avem nevoie de un minim de trei puncte ca să stabilim un trend. Trebuie să așteptăm trei săptămâni ca să putem confirma orice trend, în vreme ce cu raportările zilnice era suficientă, de obicei, o săptămână ca să ne facem o idee.

Rep: Legat de decizia Ministerului Sănătății de a raporta săptămânal cazurile noi de covid 19, ministrul Alexandru Rafila a avut o explicație pentru acest lucru. A spus că a scăzut numărul de cazuri, respectiv numărul celor spitalizați, inclusiv la Terapie Intensivă.

Octavian Jurma: A scăzut numărul până săptămâna trecută. Săptămâna trecută când s-a anunțat acest lucru numărul de cazuri a crescut cu 6%, deși numărul de teste a scăzut cu 10%. Această afirmație este factual falsă. Numărul de cazuri a crescut, nu a scăzut. Din punctul acesta de vedere nu e niciun motiv să renunțăm la cazurile zilnice. Spitalizările au scăzut doar la adulți, nu și spitalizările în rândul copiilor, pe care știm că versiunea BA.4 și BA.5 este mai patogenă, exact cum a fost și BA.2. Omicron în general a fost mai patogenă la copii. A produs mai multe spitalizări. În continuare avem mai multe spitalizări astăzi în rândul copiilor raportat la numărul de spitalizări al adulților decât în valul delta. În valul delta în perioada aceasta aveam de două ori mai puține spitalizări în rândul copiilor.

Rep: În ce alte țări din Europa și din lume s-au mai depistat versiunile BA.4 și BA.5?   

Octavian Jurma: Ele sunt acum universale. În toată zona occidentală sunt pe cale să devină dominante. Prognoza este că în Statele Unite la sfârșitul lunii iunie versiunea BA.5 va deveni dominantă. Asta în condițiile în care ei mai au o versiune de BA2 care este mai infecțioasă și care a produs un val intermediar BA.2 12.1 din care abia acum iese. Dar BA. 5 este mai infecțioasă și va deveni dominantă. De exemplu, în Portugalia este deja dominantă. În țările în care a devenit dominantă a produs un nou val epidemic, care din fericire, ca număr a fost cu un număr mai mic de infectări. A fost un număr similar celui din Delta și cu o mortalitate similară celei din Omicron, unde numărul de infectări a fost mult mai mare. Probabil mortalitatea va fi aproape dublă față de BA.2, dar numărul de infectări va fi mai mic. Această socoteală înseamnă că și în România, dacă rata aceasta de dublare continuă, pentru că vedem că avem o rată de dublare săptămânală, un calcul relativ simplu ne arată că undeva în 3, 4, maxim 5 săptămâni versiunea BA5 va fi dominantă și în România.

Rep: În acest condiții, cu atâtea versiuni noi, cât de eficiente mai sunt vaccinurile existente pe piață?

Octavian Jurma: Eficiența vaccinurilor a scăzut mult față de aceste noi versiuni, dar în continuare este tot undeva către 50%. În vreme ce eficiența imunității după infectare este foarte scăzută în cazul omicron. Infectarea cu omicron te păzește foarte puțin de reinfectare, în vreme ce vaccinul, de bine, de rău, te păzește de reinfectare, mai ales dacă e făcută și doza booster. Un istoric de vaccinare asigură o protecție ridicată față de spitalizare și boală. Iar în privința noilor versiuni trebuie subliniat că acest lucru se mai păstrează doar în cazul celor vaccinați cu trei doze. Subliniez asta pentru că pentru cei vaccinați cu două doze, nu este nicio diferență între ei și cei care au trecut de două ori prin boală. Cam același nivel de protecție îl ai față de spitalizare. E mai bun decât deloc.

Însă, pentru cei vaccinați cu trei doze ne uităm în continuare la o protecție de peste 70% față de spitalizare și boală, mergând până pe la 80%. Depinde cât de recent este făcut această a treia doză. De aceea este foarte important de subliniat că avem nevoie de a treia doză pentru a ne păzi de aceste noi versiuni. Nu vom fi o protecție perfectă. Exact cum este o umbrelă cânt toarnă afară, nu te păzește, dar oricum, nu te faci ciuciulete. Riscul de spitalizare, care este cel mai important acum, este ridicat. Iar doza patru va fi recomandat. Spania deja a anunțat că va vaccina întreaga populație cu doza a patra.

Rep: Și în Germania la fel, ministrul a îndemnat populația vulnerabilă să își facă și a patra doză de vaccin.

Octavian Jurma: Da. Și eu recomand asta. La noi valul este mai tardiv. Cel puțin eu și familia mea am decis să ne vaccinăm înainte de începerea școlii. La noi deschiderea școlilor produce cel mai important val de toamnă. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: