Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de oameni la mitingul Partidului Șor, în PMAN. Sandu, la RFI: ”Suntem într-o țară liberă, protestele sunt firești”

protest.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Partidul Șor

În Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, mii de oameni participă la un miting organizat de Mișcarea civică ”O viață nouă”, anunță Partidul Șor, formațiune condusă de fugarul Ilan Șor, fost primar de Orhei, controversat om de afaceri, implicat în furtul miliardului. Manifestanții au ieșit în stradă pentru a protesta față de ”sărăcie, scumpiri și inacțiunile guvernării PAS”. De partea sa, președinta Maia Sandu spune la RFI că suntem într-o țară liberă și protestele sunt firești, iar autoritățile fac tot ce pot pentru a susține cetățenii.

”Pe noi ne deranjează situația cetățenilor, dar nu a unor partide politice corupte. Dar clar e dreptul lor să exploateze aceste nemulțumiri, aceste probleme. Nu am soluții. Nu există soluții bune pentru această situație. Știu că Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la programe țintite mai bine pentru cei care au venituri mici, dar și pentru clasa medie pentru că este o rată a inflației foarte mare. Sperăm să se tempereze. Asta ar trebui să se întâmple cel puțin pe dimensiunea prețurilor la produsele alimentare. Pe resursele energetice nu știm pentru că piața arată în continuare destul de rău. Dar de protestat se poate protesta. Suntem într-o țară liberă și protestele sunt firești”, afirmă la RFI, șefa statului, Maia Sandu.

Unii protestatari aflați în centrul Capitalei recunosc că au fost aduși organizat la această manifestație. Participanții  scandează ”Rușine”, ”Jos partidul PAS”. Protestatarii spun că au venit la Chișinău din diferite localități din R.Moldova, fiind nemulțumiți de prețurile mari și cer majorarea pensiilor și a salariilor pentru a avea un trai decent acasă. 

În această seară, urmează a fi organizat și un concert cu participarea mai multor artiști ruși. Organizatorul acestuia este activistul civic, Veaceslav Valico, candidadat independent la alegerile anticipate din iulie 2021, avându-l atunci ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. 

Partidul Acțiune și Solidaritate îl acuză pe primarul socialist, Ion Ceban, că este ”complice la organizarea manifestațiilor lui Șor și Platon din PMAN”, scrie jurnal.md. ”În timp ce primarul se revoltă că a fost închisă str. București pentru desfășurarea marșului comunității LGBT, Ion Ceban a blocat mai multe străzi pe jumătate de zi pentru concertul organizat de ȘOR și Platon din banii furați de la cetățenii Republicii Moldova”, se arată în comunicatul PAS.  

”Ion Ceban a permis conștient desfășurarea a două evenimente concomitent, cu specific total diferit de activitate în aceeași locație. Tot el acuză că a fost blocată o stradă pe o oră, dar singur blochează mai multe străzi pe jumătate de zi. Ion Ceban dă dovadă de o ipocrizie crasă atunci când lansează mesaje de ură în societate și face tot posibilul pentru a destabiliza și diviza cetățenii. Acesta pe de o parte atentează la drepturile și libertățile cetățenilor, iar pe de altă parte este complice la organizarea unor acțiuni cu scop de a crea haos în societate. Pe fundalul războiului din țara vecină, organizatorii concertului și protestelor (ȘOR și Valico, care este omul penalului Platon) vedem că fac apeluri publice și cheamă Rusia să se implice. Primarul Ion Ceban se pare că este instrumentul penalilor și fugarilor Șor și Platon”, susțin reprezentanții PAS. 

Primarul Capitalei nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile Partidului Acțiune și Solidaritate.

Acum câteva zile, Ilan Șor care a fugit din R.Moldova după schimbarea puterii la Chișinău, în iunie 2019, a venit cu un îndemn către cetățeni să iasă în stradă și să spună ”un nu hotărât scumpirilor, sărăciei și dezmățului pe care le-a adus actuala guvernare”.