Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 1.000 de orfani ucraineni și copii adoptați s-au refugiat în Turcia (reportaj France 24)

Peste o mie de orfani și copii adoptați au ajuns în Turcia de la izbucnirea războiului.

Peste o mie de orfani și copii adoptați au ajuns în Turcia de la izbucnirea războiului.
Sursa imaginii: 
France 24- captură de ecran

Aproximativ 50.000 de ucraineni au fugit din calea războiului în Turcia, inclusiv peste o mie de orfani și copii adoptați. Unii dintre aceștia au ajuns în orașul de coastă Antalya, care găzduia deja o comunitate ucraineană și rusă înainte de izbucnirea conflictului.

Echipa France24 s-a întâlnit cu copiii care au fost duși la loc sigur, și trăiesc datorită generozității unui grup de oameni de afaceri ucraineni.

Jucându-se pe un teren de baschet sub razele soarelui din Antalya, Kirill, un refugiat ucrainean din Cernigău, a precizat că i-ar fi plăcut să fie acasă alături de cei dragi.

„Își făceau griji pentru mine, nu voiau să asist la război, înțelegeți”? a spus Kirill. „Voiau să mă protejeze emoțional, de aceea și-au dorit să plec, chiar dacă eu voiam să rămân cu ei, chiar dacă era periculos.

La fel ca în cazul lui Kirill, peste 1.000 de orfani și copii adoptați au ajuns în Turcia de la izbucnirea războiului. În acest hotel păzit de poliția din Turcia și a cărui locație exactă trebuie să rămână secretă, copiii așteaptă să plece acasă.

Principalul lor sprijin în Antalya este Ruslan Șozdak, care deține un lanț de supermarketuri și farmacii în Ucraina.

„Datorită eforturilor noastre și ale consulatului ucrainean din Antalya, am reușit să punem în aplicare acest proiect”, a precizat acesta. „La doar o lună de la izbucnirea războiului, Turcia a semnat deja toate actele necesare și a dat autorizațiile pentru a-i putea primi pe acești copii, e incredibil cât de repede s-a desfășurat totul. Dar astăzi, îi rugăm să se ocupe de nevoile lor medicale”.

Ruslan spune că are nevoie de mai mulți voluntari. Reprezentații Ministerului turc al Familiilor și Serviciilor Sociale au declarat pentru France 24 că Turcia este pe deplin implicată.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24