Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sudan: Cum au profitat studenții la medicină de Covid pentru a îmbunătăți sănătatea comunității

În Sudan, un student la medicină vorbește cu un vânzător de legume despre importanța vaccinării împotriva virusului Covid-19.

În Sudan, un student la medicină vorbește cu un vânzător de legume despre importanța vaccinării împotriva virusului Covid-19.
Sursa imaginii: 
CMRT/Dr Nada Fadul via RFI

La un an după ce a creat oportunități de combatere a virusului Covid-19 în Sudan alături de studenții la medicină, un grup de medici sudanezi a preluat cele învățate de la comunitatea locală și le aplică acum în asistența medicală pentru toți cetățenii.

În decurs de șase luni, cu sprijinul Ministerului Sănătății din Sudan, personalul medical a administrat 20.000 de doze de vaccin Covid-19 la nivel național, potrivit dr. Nada Fadul, cofondatoare a organizației Medical Response Team (CMRT) din Sudan.

Ea a vorbit pentru prima data cu echipa RFI în urmă cu un an despre lansarea unui program de conștientizare privind virusul Covid-19 cu sprijinul studenților la medicină.

Recunoaște că au existat câteva provocări, câteva întâlnite chiar la fața locului.

„Unul dintre studenții noștri a stat de vorbă cu femeile care se aflau la coadă pentru a cumpăra pâine, iar una dintre acestea a precizat că centrele de vaccinare sunt prea departe”, spune Fadul.

Era costisitor să mergi până la centru, așa că era mai degrabă vorba de o problemă de acces decât de reticența față de vaccinare. S-a luat în calcul transportul oamenilor la centre, sau vaccinarea la domiciliu.

Fadul lucrează în cadrul Universității din Nebraska, SUA. El a observat că centrele de vaccinare temporare au avut succes într-o zonă defavorizată din Omaha, cel mai mare oraș din acel stat american.

Aplicarea aceluiași model de informare a comunității cu o zi înainte de deschiderea centrului a avut un impact pozitiv, spune aceasta.

Studenții la medicină au mers la cluburile sportive, la moschee, la piață, și la grupurile de tineri pentru a vorbi despre vaccinare.

„Încercăm să aducem vaccinarea mai aproape de oameni, așa că deviza noastră din prezent este „mergem noi la ei”, în special la oamenii din zonele izolate sau defavorizate”, spune aceasta.

Grupul a extins aceasta practică în serviciile medicale de bază, nu doar pentru vaccinare, în întreaga țara, apelând la membrii comunității pentru a promova încrederea în furnizorii de asistență medicală.

Acțiuni în Darfur

Una dintre provocările de a lucra în Sudan este reprezentată de lipsa unei structuri guvernamentale solide după lovitura de stat a armatei din octombrie 2021.

Dar chiar și cu aceste obstacole, programul CMRT a fost acum lansat în toate cele cinci state din regiunea periculoasă Darfur din vestul țării.

„Ne aflăm încă în stadiul de evaluare a nevoilor, să aflăm care sunt nevoile fiecărui stat și localități din Darfur, în special ale comunităților și taberelor strămutate intern”, precizează Fadul.

„Suntem foarte entuziasmați, deoarece nevoile de acolo sunt imense, iar Ministerul Sănătății și organizațiile nonprofit nu se implică în aceste zone”, adăuga aceasta.

Abordarea Covid-19 este parțial aceeași, dar în loc să folosească studenți la medicină, care încă au rolul lor, principalele persoane de contact sunt membrii comunității.

„Fac parte din comunitate, comunitatea are încredere în ei. Așa cum v-ați imagina, în Darfur, din cauza suferinței prin care trec, există mulă neîncredere”, mai precizează aceasta.

Sănătate și politică

Câștigarea încrederii în rândul comunității, ca parte a furnizării de asistență medicală, presupune menținerea echilibrului între guvernul din Sudan și comunitatea locală.

„Comitetele de rezistență se bucură de cea mai multă încredere, așa că vor fi partenerii noștri principali”, spune aceasta, vorbind despre campaniile civile de nesupunere organizate la nivel local, ce se află în centrul rezistenței din Sudan.

În timp ce grupul nu reușește mereu să implementeze programe în comunități cu sprijinul guvernului, CMRT lucrează în mod regulat alături de Ministerul Sănătății, precizează aceasta.

„Oficialii cu care am colaborat până acum, fiind la rândul lor furnizori de servicii medicale, pun pe primul loc comunitatea, și nu politica”, menționează aceasta.

De asemenea, CMRT a încurajat studenții la medicină să acționeze în afara zonei de confort, și nu neapărat în comunitatea în care au trăit, îndreptându-și atenția spre regiunile defavorizate și neglijate din țară.

„Sperăm ca următoare noastră acțiune să se desfășoare în Kordofan, o provincie din vestul Sudanului, iar studenții să poată astfel să ajungă în satele izolate pentru a vedea care e situația”, adăuga aceasta.

Asistența orientată către comunitate

Această abordare în cadrul fiecărei comunități îi va ajuta pe cei aflați la fața locului să decidă care sunt nevoile pertinente, urgente, în loc să preia datele de la guvern sau de la cei din exterior.

„Odată cu începerea sezonului ploios, ne așteptăm la mai multe epidemii – există întotdeauna cazuri de holeră, o epidemie de malaria, sunt tot felul de boli provocate de țânțari care apar în timpul sezonului, așa că ne pregătim pentru acestea”.

Extinzându-și sfera de acțiune dincolo de problema Covid-19, abordarea lor privind sănătatea publică va acționa în direcția sănătății durabile în cadrul comunităților.

„Nu o să rezolvăm o problemă și o să plecăm mai departe”, spune aceasta.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI