Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul R.Moldova a decis prelungirea stării de urgență. PSRM vine cu critici

guvern.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Guvernul de la Chișinău a decis, miercuri, prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile în contextul securității aprovizionării R.Moldova cu resurse energetice, securității la frontieră și gestionării fluxului de refugiați. Parlamentul urmează să voteze o hotărâre finală, în acest sens. Între timp, socialiștii vin cu critici.”Odată cu instituirea și prelungirea stărilor de urgență, treburile statului sunt gestionate prin ”control manual”. Teama îmi este că motivele reale sunt cu totul altele”, afirmă deputatul PSRM, Adela Răileanu.

La ședința Guvernului, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, a menționat că, deși în prezent fluxul de refugiați este mai scăzut comparativ cu cel de la începutul războiului din Ucraina, ”situația impredictibilă din țara vecină poate determina în orice moment o nouă creștere considerabilă a numărului refugiaților care vor veni în R.Moldova”.

În prezent, în R. Moldova se află peste 73 de mii de refugiați ucraineni, în jur de 40 de mii sunt copii. Aproape 463 de mii de ucraineni au intrat pe teritoriul R. Moldova, de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne, războiul din Ucraina afectează și conexiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare, aprovizionarea cu produse petroliere, suprasolicitând totodată infrastructura de transport din Republica Moldova.”Prin urmare, sunt necesare redimensionarea și reevaluarea soluțiilor și măsurilor care să consolideze procesele de importanță vitală în R.Moldova și în întreaga regiune”.

În același timp, spune oficialul, se mențin riscuri legate de aprovizionarea țării cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, iar prelungirea stării de urgență este importantă pentru ”a dispune de posibilitatea de a interveni prompt și de a asigura toți consumatorii cu resurse energetice și pentru a menține securitatea energetică a statului”. ”În situația actuală este nevoie și în continuare de pârghii și instrumente care să permită luarea deciziilor rapide și eficiente, care din păcate nu pot fi adoptate în condițiile cadrului normativ obișnuit”.

Despre necesitatea prelungirii stării de urgență a vorbit și vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în contextul securității aprovizionării R.Moldova cu resurse energetice.”Atât timp cât R.Moldova nu are un contract pentru livrarea energiei electrice pentru o perioadă care să depășească termenii la care semnam acum o lună, și aici mă refer la un termen de minim șase luni, la fel, având un contract de livrare a gazelor cu multe incertitudini din partea Gazprom, evident că ministerul susține această decizie de a prelungi starea de urgență. Pentru noi și pentru întreg Guvernul este important să ne asigurăm că cetățenii, economia, în continuare vor avea acces la resurse energetice neîntrerupt”.

Pe de altă parte, deputatul PSRM, Adela Răileanu, consideră că ”odată cu instituirea și prelungirea stărilor de urgență, treburile statului sunt gestionate prin ”control manual”. ”Nicio altă țară aflată la hotar cu Ucraina nu are declarată ”stare de urgență”, deși toate se confruntă cu aceleași riscuri ca și noi: insecuritate, migrație, inflație”. ”Teamă îmi este că motivele reale, sunt cu totul altele decât cele invocate de autorități. Mai mult de 2/3 din perioada în care a guvernat, PAS a făcut-o prin îndrăgitul instrument ”stare de urgență”, afirmă Adela Răileanu.

Pe 24 februarie, în R.Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în contextul războiului din Ucraina. Pe 21 aprilie, starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, iar motivele invocate atunci de premierul Natalia Gavrilița au ținut și de securitatea energetică a țării.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre starea de urgență, votată de Guvernul de la Chișinău