Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de urgență, prelungită în R.Moldova. Gavrilița: ”Avem nevoie de pârghii ce permit luarea unor decizii rapide”

52165987972_94e27c19dd_k.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul R.Moldova

Din 24 iunie, starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova se prelungește pentru încă 45 de zile. Decizia a fost aprobată, joi, cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, premierul Natalia Gavrilița a vorbit despre menținerea pericolului la adresa securității regionale și naționale, menționând totodată, importanța oferirii Guvernului a unor pârghii necesare pentru gestionarea crizelor generate de războiul din Ucraina.  

Natalia Gavrilița afirmă că, dacă la începutul perioadei stării de urgență, ”eforturile au fost orientate spre gestionarea crizei refugiaților, care s-a suprapus peste criza energetică și cea sanitară, în lunile care au urmat a fost nevoie de consolidarea instituțiilor și oferirea unor soluții prompte pentru asigurarea securității alimentare, gestionarea lanțurilor logistice și realizarea conexiunilor comerciale”. ”În această perioadă, Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) au aprobat decizii importante care au vizat securitatea frontierei, ordinea publică, gestionarea fluxului de refugiați, acordarea unor facilități financiare și sociale cetățenilor ucraineni, dar și asigurarea energetică a țării”. 

”M-am angajat în fața Parlamentului că Guvernul, prin intermediul CSE, va acționa într-un mod transparent, iar derogările pe care le va face de la cadrul legal vor fi proporționale și necesare pentru depășirea situației de urgență. Mi-am îndeplinit această promisiune și voi continua să o respect. În condițiile actuale, în care se păstrează riscuri în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică, gaze naturale și produse petroliere, prelungirea stării de urgență este importantă pentru a dispune de posibilitatea de intervenție promptă în vederea asigurării tuturor consumatorilor cu resurse energetice”, a spus Natalia Gavrilița.

Potrivit șefei Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, prelungirea războiului din Ucraina afectează și alte procese vitale pentru Republica Moldova, cum ar fi infrastructura de transport, iar ”situația impredictibilă din țara vecină poate conduce în orice moment la o nouă creștere a fluxului de refugiați”. ”Monitorizăm în permanență situația în scopul prevenirii și anticipării efectelor care pot amenința aspectele vieții sociale, economice, dar și securitatea Republicii Moldova. Avem nevoie și în continuare de instrumente ce pot permite luarea unor decizii rapide și eficiente”.

Autoritățile spun că acțiunile de viitor se vor axa, după caz, pe alocarea mijloacelor financiare, simplificarea procedurilor de control vamal, sincronizarea activității posturilor în vederea fluidizării traficului la frontieră. Pentru a identifica cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente, autoritățile de la Chișinău rămân în contact permanent cu partenerii externi. 

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită de Parlament pe 24 februarie 2022, fiind prelungită, ulterior, pe o perioadă de 60 de zile.