Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trupele ruse au executat un fotograf în Ucraina - Reporteri Fără Frontiere

whatsapp_image_2022-06-17_at_15.04.24.jpeg

Maksim Levin
Fotograful Maksim Levin ar fi fost executat de forțele armate rusești.
Sursa imaginii: 
Reporteri Fără Frontiere/rsf.org

Reporteri Fără Frontiere a strâns dovezi că fotograful ucrainean Maksim Levin, colaborator al Reuters, a fost "executat cu sânge rece", alături de prietenul său Oleksiy Cernîșciov, de către forțele ruse, la nord de Kiev, pe 13 martie. 

"Dovezile împotriva forțelor rusești sunt copleșitoare", a declarat Reporteri Fără Frontiere, care a strâns dovezi într-un raport de 16 pagini, potrivit Reuters.

Agenția de presă nu a putut verifica în mod independent concluziile raportului, iar Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.

Născut în 1981, Levin era un documentarist și contribuise la reportajele Reuters despre Ucraina încă din din 2013. El a dispărut pe 13 martie, ziua în care Reporteri Fără Frontiere spune că a fost executat.

Organizația pentru drepturile jurnaliștilor a declarat că a examinat dovezile de la locul crimei, care includeau gloanțe și mașina incendiată a lui Levin, precum și fotografii făcute corpurilor lui Levin și Cernîșciov, atunci când au fost descoperite, pe 1 aprilie.

Poziția corpului lui Cernîșciov și alte dovezi indică faptul că este posibil ca acesta să fi fost ars de viu, iar Levin a fost probabil ucis de unul sau două focuri de armă de la mică distanță

Procurorii ucraineni confirmp că Levin a fost ucis de două focuri de armă de calibru mic trase de membri ai forțelor armate ale Rusiei.