Georgia: Spune copiilor că au dreptul la autonomie corporală!

picture1.png

Expoziția Spune Copiilor din Georgia
Expoziția Spune Copiilor din Georgia
Sursa imaginii: 
www.radiotavisupleba.ge

O expoziție la Muzeul de Artă Contemporană din Tbilisi vorbește prin fotografii și texte, despre autonomia și autodeterminarea corporală. Ideea expoziției susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație: Copiii trebuie să știe că sunt liberi și pot lua decizii cu privire la corpul lor. Un studiu al ONU arată că în 20 de țări, există legi privind căsătoria cu un agresor. În 43 de țări, nu există legi care să pedepsească un soț care își violează soția.

„Spune copiilor" este titlul unui articol din Radiotavisupleba.ge și numele unei expoziții de la Muzeul de Artă Contemporană din Tbilisi în care, prin imagini și text, 20 de femei vorbesc despre drepturile și nevile lor, despre autonomie și determinare corporală.

Ce ar trebui să le spună ele copiilor?

„Copiii trebuie să știe că sunt liberi și pot lua decizii cu privire la corpul lor. Cu toții suntem victimele unui stereotip, dar noua generație își cunoaște mai bine drepturile,” declară fotograful și autoarea proiectului Dina Oganova.

Proiectul „Spune copiilor” a fost inițiat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Autonomia, pe de altă parte, înseamnă a putea face alegeri despre propriul corp fără teama de a fi judecat de violență sau de deciziile altora.

„Conform datelor din 2018, 20% dintre femeile din Georgia nu au posibilitatea  de a lua decizii independente cu privire la sănătatea reproducerii, la consultarea medicului, planificarea familială etc.,” scrie publicația georgiană.

Un studiu al Națiunilor Unite arată, de asemenea, că „în 20 de țări, există legi privind căsătoria cu un agresor. În 43 de țări, nu există legi care să pedepsească un soț care își violează soția; În peste 30 de țări, femeile nu au voie să-și părăsească casele fără permisiune; Fetele și băieții cu dizabilități riscă de trei ori mai mult să fie victime ale violenței sexuale”

Azerbaidjan: Comisia de la Veneția nu a înțeles tocmai bine noua sa lege mass media

report.az publică un răspuns al Azerbaidjanului față de avizul Comisiei de la Veneția vis-a-vis de legea mass media din această țară, adoptată la sfârșitul anului trecut.

„Legea își propune să reglementeze aproape tot ce ține de sectorul media, inclusiv media online. regretabil că legea nu lasă loc pentru autoreglementarea mass-media, agenția de stat își asumă efectiv rolul de minister al presei (...)Legea are ca scop restrângerea activităților presei, în loc să ofere condițiile necesare pentru ca mass-media să își exercite rolul de supraveghetor public”, a concluzionat Comisia de la Veneția.

Ragsana Karimova, șefa departamentului juridic al Agenției pentru Dezvoltare Media, a spus intr-un interviu pentru Report, că instituția a trimis câteva clarificări Comisiei de la Veneția vis-a-vis de câteva puncte critice, precum înscrierea jurnaliștilor în „registrul mass-media - registrul este voluntar și este exclus ca jurnaliştii neînscriși în registru să fie supuși restricțiilor.”

Un alt punct sensibil este interzicerea informațiilor care aduc atingere la integritarea teritorială a țării. Comisia recomandă ca doar informațiile care încită la violentă să fie interzise. Reprezentanta statului azer spune că „o astfel de abordare a unei țări care s-a confruntat cu ocupația și terorismul de mai bine de 30 de ani nu este conformă cu principiile și normele dreptului internațional, nici cu interesele țării noastre și ale poporului nostru.”

„De remarcat, în special, că pe fondul situației socio-politice și militare recente din lume, țările considerate leagănul democrației iau o poziție în această problemă în conformitate cu opiniile noastre. În Europa însăși, restrângerea informațiilor care amenință securitatea statului și a cetățenilor săi și amenință interesul public este considerată legitimă și justificată.”

 

Kazahstanul creează 3 noi regiuni administrative

kazpravda.kz scrie despre reorganizarea teritrială a țării și crearea unor trei noi regiuni: Abay în centrul țării, Zhetysu – nume istoric al unei zone din Asia Centrală, acum în sud-estul Kazakhstanului și Ulytau, sau Muntele Mare, tot în centrul țării.

„Crearea de noi regiuni în Kazahstan va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării socio-economice a economiei întregii republici,” a declarat ministrul economiei naționale, Alibek Kuantirov.

„Potrivit acestuia, reforma vizează îmbunătățirea bunăstării populației. Vor fi create noi infrastructuri  de producție, noi locuri de muncă, vor fi atrase investiții, mediul de viață va deveni mai confortabil, infrastructura se va îmbunătăți.”

„Crearea de noi zone și revenirea numelor istorice (ale acestora, nr.r) vor întări identitatea națională,” a mai spus oficialul cazac.

Arheologii au descoperit în Turcia semințe vechi de 3.000 de ani

„În urma săpăturilor din situl istoric Misis din Adana, (sudul Turciei, n.r.) au fost descoperite semințele de linte, mazăre, grâu, orz și struguri, cu o vechime de 3.000 de ani,” aflăm din www.dha.com.tr.

 „Am facut analize. Vrem să aflăm informații despre viața cum era viașa în câmpia Çukurova acum 3-4 mii de ani,” a spus arheologul Giovanni Salmeri, de la Universitatea din Pisa.

„Săpăturile continuă la situl Misis, subprefectura Yüreğir din Adana, a cărui istorie datează din anul 7000 î.Hr. d.Hr.,” casa mai multor imperii, inclusiv a Imperiului Bizantin.

„Având în vedere că aceste produse erau cultivate și comercializate de nave la acea vreme, oamenii de știință au subliniat importanța comerțului în Misis.”

 

Armenia organizează un festival dedicat aterizării omului pe Marte acum 50 de ani

Din escs.am, aflăm informații despre organizarea celei de-a VI-ea ediții a festivalului Starmus 50 de ani pe Marte, care anul acesta este dedicat împlinirii a jumătate de secol de la prima aterizare pe Marte. Festivalul se desfășoară în perioada 5-11 septembrie 2022 și așteaptă între 3000 și 5000 de vizitatori din diferite țări ale lumii.

Este anunțată participarea unor oameni de știință, artiști, muzicieni celebri, inclusiv 8 laureați ai Premiului Nobel.

„Sarmus este un festival global de comunicare științifică și artă care reunește cele mai strălucite minți de pe planetă. Scopul său este de a inspira și educa următoarea generație de exploratori. Starmus combină arta, muzica și știința pentru a îmbunătăți comunicarea științifică,” scrie pe site-ul festivalului.

Au participat la Revista Presei Europa Plus:

Aida Abilkasimova, Kazakhstan

Fatima Alieva, Azerbaidjan

Ozge Kahriman, Turcia

Eteri Kashibadze, Georgia

Astghik Shimavonyan, Armenia