Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa are mai multe festivaluri dedicate comunității LGBT din mediul rural. Dar România?

marsul_bucharest_pride_2021_diana_iorgulescu.jpg

Marsul Bucharest Pride 2021
Sursa imaginii: 
Diana Iorgulescu

Comunitatea LGBT din România sărbătorește Luna Pride cu 4 Marșuri organizate în Iași, Cluj, Timișoara și București. Dacă marile orașe încep să aibă festivaluri dedicate comunității LGBT, nu se poate spune același lucru despre mediul rural.

Andre Rădulescu, coordonatorx/fondatorx Pride TM, festival dedicat comunitatii LGBTI+ din Timisoara, organizat de Asociatia Identity.Education, a explicat la RFI că există totuși unele proiecte în mediul rural care, fără să aibă o tematică dedicate persoanelor LGBT, au incluse în program și problema diversității.

„Acela a fost un punct care ne-a arătat că acest subiect este important și pentru persoanele din mediul rural”, punctează Andre Rădulescu, care subliniază că asociația din care face parte are și membri care vin din mediul rural sau, dimpotrivă, sunt membri care s-au mutat de la oraș în mediul rural.

 

 

Mai este însă un drum lung de parcurs până la a avea festivaluri dedicate comunității din mediul rural, așa cum se întâmplă în Franța (La Bodegay din Carmaux, Lézart Festival din Vicq-sur-Gartempe), Spania (Agrocuir din Monterroso), Marea Britanie (Out&Wild din Lawrenny), Germania (Whole united queer din Grafenhaiinichen) sau chiar Grecia (Eressos women’s festival din Skala Eressos).

Deocamdată marșurile Pride de anul acesta din România sunt organizate în contextul în care Senatul a adoptat tacit, pe 27 aprilie, un proiect de lege anti-LGBT. Prin acest proiect de lege, depus la iniţiativa mai multor parlamentari UDMR, se doreşte „protejarea” „protejarea copilului împotriva difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la nașere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.

Proiectul urmează să meargă la vot în Camera Deputaţilor.