Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Femeile din America pierd dreptul la avort

avort_sua.jpg

Demonstrație pentru menținerea dreptului la avort, Wahington, Statele Unite, 3 mai 2022
Sursa imaginii: 
© AP/Jose Luis Magana via rfi.fr

Curtea Supremă a SUA a revocat dreptul la avort al americancelor. Cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, instanța a anulat hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul femeilor din Statele Unite de a întrerupe o sarcină voluntar.

La inceputul lunii mai, publicația Politico scria că Curtea Supremă a Statelor Unite se pregăteşte să anuleze decizia istorică din 1973 prin care  a recunoscut dreptul la avort, sprijinindu-se pe o scurgere inedită de documente.

Hotărârea de acum a Curtii Supreme va transforma dreptul la avort în Statele Unite, care nu va mai fi considerat un drept constituțional, fiecare stat putând acum să decidă dacă interzice, limitează sau permite această procedură.

Altfel spus, prin decizia de vineri, SUA revine la situația dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avorturile.

Se așteaptăa ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții. Treisprezece state au adoptat deja legi care vor interzice automat avortul în urma hotărârii Curții Supreme. O serie de alte state sunt susceptibile de a adopta rapid noi restricții. 

În total, se așteaptă ca accesul la avort să fie oprit pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă, potrivit cercetărilor efectuate de Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care oferă posibilitatea femeilor de a întrerupe la cerere o sarcină.