Oana Băluță: Decizia Curții Supreme a SUA va legitima mișcarea conservatoare la nivel global

proteste_avort_sua.jpg

Proteste împotriva deciziei Curții Supreme de a interzice avortul
Sursa imaginii: 
AP PHOTO/ Gemunu Amarasinghe

Decizia Curții Supreme reprezintă o vulnerabilizare a democrației și un regres democratic spune la RFI Oana Băluta, cercetătoare specializată în gen și politică. Ea atrage atenția că ceea ce se întâmplă în SUA nu va rămâne doar în acel spațiu și vorbește de eventuale repercusiuni și în România.

“Aș asocia decizia Curții Surpreme cu această conversație despre proiectul democratic și cum anume ne imaginăm o democrație în care totuși drepturile, interesele și nevoile femeilor să conteze”, spune la RFI Oana Băluță.

Pentru activista feministă acesta este un moment în care regândim un proiect democratic și ne punem întrebări în legătură cu modul în care în SUA interesele și nevoile femeilor contează în democrația americană.

Conferențiar la Universitatea din București, Oana Băluță atrage atenția că “Decizia Curții Supreme legitimează foarte mult grupurile conservatoare și toată această mobilizare regresivă pe care o vedem în general în lume. Mișcare care nu are pe agendă doar întreruperea de sarcină, ci și alte tipuri de teme. E un punct pe agendă care va fi urmat de o cascadă de alte măsuri.”

Dând asigurări că lupta pentru acces la întreruperea de sarcină nu s-a oprit niciodată, Oana Băluță vede și partea plină a paharului: “Această decizie a Curtii Supreme va fi un factor determinant pentru o mobilizare masivă pentru susținerea drepturilor femeilor și a accesului la întrerupere de sarcin nu doar în SUA, ci și la nivel internațional. Va fi un factor determinant în crearea unor noi punți de solidaritate la nivel civic, dar și politic.”

România acordă dreptul la întrerupere de sarcină, însă nu facilitează accesul la avort 

România este  țara în care femeile au acces la întreruperile de sarcină doar în 10% dintre spitalele publice, deși avortul nu e interzis prin lege, iar protecția legală există.

Oana Băluță este de părere că nu va mai sta mult în picioare amintirea perioadei decrețeilor și argumentul bazat pe memoria colectivă va deveni din ce în ce mai vulnerabil. “E foarte important să fie făcută o distincție între protecția legală și acces la întreruperile de sarcină. Managerii spitalelor ar trebui să se  asigure că acest serviciu medical este disponibil femeilor care vor să facă întrerupere de sarcină și sunt refuzate de medicii care invocă libertatea de conștiință”, este de părere cercetătoarea specializată în gen și politică.

 
Oana Băluță: E un punct pe agendă care va fi urmat de o cascadă de alte măsuri