Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Groapa comună a prizonierilor români din Hirson, Franța

monument_hirson_-_blog_thomas.jpg

Monumentul eroilor din Hirson, Franța
Sursa imaginii: 
Blog Thomas © via Christophe Woehrle

Hirson este o comună din departamentul Aisne. Ca în cele mai multe cazuri similare, în special în Estul Franței, prizonierii români și ruși din Primul război mondial erau folosiți pentru muncă în apropiere de zona frontului. Istoricii, inclusiv cei locali, scot în evidență relele tratamente îndurate de români și de ruși, deși admit că nici soarta francezilor, civili sau militari, nu era de invidiat.

Spitalul militar din Effry, situat la 10 km vest de Hirson, era condus de medici germani, acuzați de grave neglijențe și chiar anchetați în 1919 pentru crime de război. Ei par a fi cauza directă a mortalității foarte ridicate în rândul pacienților spitalului.

La Hirson se află rămășițele pământești a 245 de prizonieri de război ruși, un finlandez, la care se adaugă o groapă comună cu rămășițele a 275 de prizonieri de război români.

Foto: Wikipedia

Spre deosebire de alte osuare similare din estul Franței, acesta are o particularitate și anume aceea că se află în interiorul unui cimitir german. Un caz similar există la Labry en Meurthe-et-Moselle, unde o groapă comună cu resturile pământești a 164 de prizonieri români, toți identificați, se află chiar în centrul cimitirului german.

Detalii aici: Pe urmele eroilor de război români căzuți în Alsacia și Lorena: Labry (Meurthe-et-Moselle)

Suntem în cursul procesului de identificare a victimelor de la Hirson, care încep să-și dezvăluie secretele. Și continuăm să ne interesăm de destinele tuturor prizonierilor români înmormântați în regiunile Franței, pe atunci ocupate de forțele germane, pentru a-i identifica și pentru a le oferi familiilor lor șansa de a-i regăsi.

Foto: Hirson, vedere generală – Collection Ch. Woehrle ©

Astăzi avem în vedere cazul particular al unui soldat. În arhivele serviciilor funerare locale numele acestui soldat apare sub forma Coscan Gheorghe, soldat din regimentul 56 infanterie, decedat la 2 aprilie 1917. La prima vedere niciun soldat cu acest nume nu a fost identificat de autoritățile germane.

Cercetarea sistematică a declarațiilor de deces consemnate de armata germană ne arată că doar doi soldați din regimentul 56 infanterie au decedat la Hirson. Unul dintre aceștia este Gheorghe Casian.

Foto: Fișa Casian Gheorghe – CICR ©

Cercetând arhivele lagărelor pentru prizonieri de război de la Tucholà și Cszersk, putem confirma identitatea acestui soldat. Era născut în 1885 în comuna Preutești, județul Suceava. Comuna este alcătuită din șase sate : Arghira, Basarabi, Bahna-Arin, Huși, Leucușești et Preutești. Până în 2004 de această comună aparținea și satul Hiartop, care ulterior a devenit o comună separată.

Era fiul lui Toader Casian, un nume cunoscut și azi în comună. Gheorghe a fost înrolat în compania a 4-a din regimentul 56 infanterie iar la sfârșitul lunii noiembrie 1916 se afla pe front, în regiunea Cilieni, județul Olt.

Soldații români, care au luptat atunci până la ultimul glonț, potrivit ordinelor primite, au căzut prizonieri la capătul bătăliei la începutul lunii decembrie 1916, la Cilieni și Tia Mare, județul Olt. Data exactă în care Gheorghe a căzut prizonier este 2 decembrie 1916. A fost transferat, împreună cu camarazii săi, la lagărul de la Czersk, Polonia, apoi la lagărul de la Tucholà, tot în Polonia. De acolo a fost transferat, în condiții teribile, în  la Hirson,în Franța, unde a fost pus la muncă forțată alături de camarzii săi și de alți prizonieri ruși, francezi și belgieni.

Foto: Prizonieri români pe front  – Imperial War Museum ©

A murit în timp ce făcea parte din detașamentul de muncă forțată de la Hirson și a fost înhumat în cimitirul german. În perioada 31 ianuarie – 10 mai 1917 corpurile neînsuflețite ale prizonierilor români au fost transferate într-o groapă comună.

Foto: Pierderi grele pe front – Imperial War Museum ©

 

Articol de Cristophe Woehrle, doctor în istorie contemporană, 2022 (c)

 

Rezultatele cercetărilor istoricului francez Cristophe Woehrle publicate de RFI România pot fi consultate aici: 

https://www.rfi.ro/tag/eroi-alsacia