Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce relevanță mai are Bacalaureatul? (expert educație)

stas_1.jpg

Sursa imaginii: 
Marian Stas / facebook.com

73,3%. Este rata de promovare la Bacalaureat anul acesta, cea mai mare din ultimii 10 ani. În context, ministrul educației anunță că vrea o anchetă la toate liceele cu rezultate slabe, Ilfov, Giurgiu și Călărași.

O situație care trebuie analizată este și cea a celor 40 de mii de elevi care n-au mai ajuns susținut examenul, deși erau înscriși în clasele terminale, a XII- a si a XIII-a, scrie site-ul edupedu.ro. Ce s-a întâmplat cu ei? Nimeni nu are un răspuns.

Același portal amintește și că ministrul educației cerea verificări și anul trecut. Rezultatele acelor controale nu sunt cunoscute nici până astăzi.
În aceste condiții, încercam să tragem linie pentru a ne lamuri ce inseamna exact aceasta rata de promovabilitate, cea mai mare din ultimul deceniu. 

Marian Staș, expert în educație: E o jumătate de adevăr, rostită de fiecare dată, în fiecare an, omițând un aspect care este infinit mai important și mai complex., anume procentul copiilor care se înscriu la examenul de bacalaureat din cei care sunt școlarizați și pentru care statul investește timp de 12 ani.

Statistica precedentă punea în jur de 74% - 75% elevi care s-au înscris la examenul de bacalaureat din cohorta anului 2022. Așa încât numărăm acești 73% din 75% din întreaga cohortă a copiilor. 

Ceea ce ne duce undeva către 50 și ceva la sută. E un aspect cu care ar trebui să ne obișnuim. Din punctul meu de vedere ăsta reprezintă elementul statistic cel mai relevant, metrica raportată la ceea ce înseamnă investiția statului român în întreaga cohortă de elevi care absolvă 12 clase. 

În opinia mea, subiectele de anul acesta și de la evaluare națională și de la bacalaureat au fost calibrate absolut onest și comparabil din punctul de vedere al complexității cu cele de anul trecut. Sunt subiecte oneste, bine așezate. Nu sunt trase de păr și croite în așa fel încât copiii în mod deliberat să obțină note mai bune ca să ne îmbătăm cu apă rece. Ăsta este un bun câștigat.

Un al doilea comentariu important este că nu ar fi fost nevoie în niciun caz de căruțe de bani și de mii de ore de meditații pentru ca elevii să absolve și să rezolve bine subiectele și de la evaluarea națională și de la bacalaureat, subiecte făcute frumos, ca lumea pentru un elev cu o pregătire serioasă, care dacă la școală profesorul se pregătește așa cum se cuvine, slavă domnului, poate fără niciun fel de problemă să ia 7, 7.5, 8. Un alt aspect important, de sistem de această dată, revine la ceea ce înseamnă buna și foarte buna capacitate de învățare a sistemului public în ansamblul său.

După cum constatăm, rezultatele și de la evaluarea națională și de la bacalaureat nu sunt catastrofale în raport cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut sau acum doi ani. Dimpotrivă, sunt comparabile sau mai bune.

Asta înseamnă și un aspect important de reziliență. E un lucru fără precedent din punctul meu de vedere care probează că,dacă într-adevăr, profesori, elevi, părinți, școli, directori, miniștri și așa mai departe, se mobilizează, sistemul poate livra rezultate foarte bune. Marchez încă o dată pentru conformitate. Este prima dată când am observat lucrul ăsta, o bună și foarte bună capacitate de învățare a organizației, a sistemului public al educației în ansamblul său.

Reporter: A ajutat și faptul că s-a mai aerisit materia și s-a schimbat și stilul de subiecte?

MS: Da, sunt de acord cu dumneavoastră. Dacă m-ați întreba să pun într-o coloană care ar fi ingredientul care ar fi putut conduce la rezultate sensibil mai bune decât în anii trecuți, cu siguranță l-aș enumera pe cel pe care l-ați enunțat dumneavoastră, respectiv faptul că au mai pieptănat din materie. Dar una peste alta, cred că în acest an limba și literatura română marchează un câștig sensibil, remarcabil din punctul de vedere al deschiderii către analiză critică și către gândire critică.

Rep: Dincolo de aceste rezultate există acești copii, acești 40.000 de elevi mai puțini înscriși la bacalaureat anul acesta, deși se aflau în clasă terminală. Ministrul promite că va face o anchetă și că va încerca să afle ce s-a întâmplat cu ei. E atât de complicat să afli, ei fiind înscriși?

MS: Bineînțeles că nu, dacă vrei cu adevărat poți. Iar acest ministru dacă vrea cu adevărat poate. Așa cum a făcut istorie anul trecut și a semnat curajos șase ordine prin care șase școli pilot au ieșit din comunism și și-au proiectat propriile modele curriculare, nu văd de ce nu ar da dovadă de același curaj trimițând repede corp de control și dacă e nevoie sesizând repede parchetul.

Așa cum Pro TV a prezentat că niciun copil din trei licee din Olt nu a fost înscris la examenul de bacalaureat, o mie de copii în total, asta nu mai e o chestiune administrativă sau că nu știu copiii carte. Asta e o chestiune care are conotații penale dure. Urgent, ieri, aș trimite corpul de control și aș verifica ce se întâmplă acolo.

Mă tem că nu este doar o chestiune întâmplătoare, ci e o conotație un pic mai sulfuroasă din punctul ăsta de vedere, care nu are nimic de-a face cu integritatea și cu pregătirea copiilor, ci are cu totul alte valențe.

Rep: Pentru că tot vorbim de acest punct în care suntem acum, e nevoie ca toți acești copii, care până la urmă, nici nu au mai ajuns să se înscrie la bacalaureat, să aibă bacalaureatul? Cât de important mai este?

MS: Dacă nu ai de mers la universitate, dacă nu ai de făcut studii superioare, nu e nevoie de așa ceva. Ți-am îndeplinit toate obligațiile de liceu, nu ești corigent, nu ai rămas repetent, după 12 clase mergi cu Dumnezeu și fă-ți viața ca atare.

Dacă vrei să mergi în învățământul superior, acolo deja este altă chestiune. Abia acolo intervine relevanță, consistența adevărată, autentică a unei astfel de examinări. Dar acum, de pildă și asta este o diferență față de acum zece ani în urmă, poate să fie cel puțin încă o cauză pe lângă faptul că nu știu copii. Să zicem că nu se înscriu la bacalaureat pentru că nu sunt suficient de pregătiți. E absolut firesc. Dar, pot să fie familii care au deja propriile afaceri, pot să fie familii care s-au dus prin alte părți de lume și bacalaureatul în sine, ca element tehnic să devină cu adevărat nerelevant pentru acești copii pentru că au altceva de făcut. Pe urmă, dacă vor să se întoarcă să parcurgă studii superioare se schimbă lucrurile pentru că în momentul de față, așa cum sunt făcute lucrurile, eu înclin să cred că asta este mai degrabă o mașinărie de făcut bani decât un element care să fie într-adevăr un examen al maturității, autentic, așa cum era în urmă cu zeci de ani. De aia îi spunea examen de maturitate.