Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șah în vreme de război. Cu ce se confruntă o maestră din Ucraina

Anastasiya Rakhmangulova este deținătoarea titlului Woman International Master pentru Ucraina.

Anastasiya Rakhmangulova este deținătoarea titlului Woman International Master pentru Ucraina.
Sursa imaginii: 
Captura video

Anastasiya Rakhmangulova s-a impus ca cea mai bună jucătoare la turneele de șah rapid și blitz desfășurate de curând la Port Marly, în apropierea Parisului. Ucraineanca, deținătoare a titlului Woman International Master, a obținut 9,5 puncte (în 13 runde) și 6,5 puncte (în 9 runde) în competiția de blitz, respectiv în cea de șah rapid.

Chiar dacă Rakhmangulova participă acum la turneele din Europa, i-a fost greu să se concentreze la șah începând cu 24 februarie, atunci când Rusia a atacat Ucraina. În acea zi, tânăra de 27 de ani s-a trezit, cuprinsă de teamă și confuzie, în apartamentul său din Kiev în zgomotul sirenelor care avertizau asupra atacurilor aeriene.

„Nu puteam să înțeleg ce se petrecea. Când mi-am dat seama, am avut puțin timp la dispoziție să-mi adun strictul necesar. Mi-am luat doar laptopul, câteva haine și niște conserve cu mâncare”, a precizat aceasta.

Rakhmangulova a locuit cu mama sa timp de o săptămână într-un buncăr din Kiev înainte de a hotărî să părăsească Ucraina.

„Era imposibil să mai rămân. Îmi era foarte greu din punct de vedere mental, mai mult decât fizic”, a spus aceasta. Rakhmangulov și mama sa au reușit până la urma să se mute în Cehia.

Chiar dacă a plecat din Ucraina, Rakhmangulova a precizat că avut coșmaruri legate de război timp de o lună.

„Am reușit abia după o lună să-mi reiau antrenamentele de șah”, a spus aceasta. De asemenea, a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a-și ajuta concetățenii afectați de război.

„Până acum, am reușit să strâng 5.000 de euro care au mers către voluntari, armată și persoanele care au avut de suferit din cauza războiului”.

În ultima vreme, șahul i-a fost de mare ajutor, a spus Rakhmangulova.

„Când mă antrenez sau joc la turnee, mă simt izolată de restul lumii. Mai mult decât atât, turneele sunt și o modalitate prin care îi fac pe oameni să conștientizeze situația din țara mea”, a menționat acesta.

Nu știe încă sigur ce va face în viitorul apropiat, dar a spus că ia în considerare reîntoarcere la Kiev în curând.

„Îmi e foarte greu să iau decizia bună. M-am temut de război încă de când eram foarte mică. Îmi e teamă să trec din nou prin asta. Dar, pe de altă parte, îmi e foarte dor de țara mea”, a spus aceasta.

În ceea ce privește șahul, obiectivul său imediat este să obțină titlul Woman Grandmaster (WGM).

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI