Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Autoritățile turce au arestat peste 200 de persoane la Marșul Pride interzis din Istanbul

Două femei se sărută ținând în mână o pancartă pe care este scris în limba turcă: „Trăiesc liber. Cine e nebunul care îmi va pune cătușele? Aș fi șocată” în timpul Marșului Pride al comunității LGBTQ în Istanbul, Turcia, duminică, 26 iunie 2022.

Două femei se sărută ținând în mână o pancartă pe care este scris în limba turcă: „Trăiesc liber. Cine e nebunul care îmi va pune cătușele? Aș fi șocată” în timpul Marșului Pride al comunității LGBTQ în Istanbul, Turcia, duminică, 26 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Emrah Gurel/AP

Poliția din Turcia a intervenit la sfârșitul săptămânii trecute în timpul Marșului Pride, interzis din Istanbul, arestând peste 200 de manifestați și un fotograf al AFP, au declarat jurnaliștii și organizatorii.

Reprezentanții guvernului au interzis organizarea marșului în Piața Taksim, în inima Istanbulului, dar protestatarii s-au adunat în apropiere sub supravegherea poliției mai devreme decât fusese planificat.

Protestatarii au fost reținuți de poliție și urcați în autobuze. Jurnaliștii au văzut patru autobuze pline cu oameni arestați, printre care se afla și Bulent Kilic, principalul fotograf al AFP.

Kilic, care a fost scos din mulțime încătușat, a rămas în arestul poliției. Aceasta mai fusese reținut și în timpul Marșului Pride de anul trecut.

Polițiștii au împiedicat presa să filmeze arestările din Istanbul, potrivit jurnaliștilor AFP.

Oficialii din cel mai mare oraș al Turciei au interzis marșul încă din 2015, dar, cu toate acestea, foarte mulți oameni s-au adunat anual pentru a marca sfârșitul Lunii Pride. Organizatorii au declarat că interdicția este un lucru îngrozitor.

„Nu renunțăm, nu ne e teamă. Ne vom continua activitățile în locuri sigure și în mediul online”, a precizat organizația LGBTI+ Pride Week Committee din Istanbul pe contul de Twitter.

Kaos GL, un grup LGBTQ care s-a făcut remarcat, a declarat că la scurt timp după ora 17, ora la care a început marșul, 52 de persoane au fost arestate. Reprezentanții organizației Pride Week Committee au precizat apoi că peste 100 de persoane au fost reținute.

Poliția sau reprezentanții guvernului nu au oferit imediat cifre exact privind arestările.

Imaginile de pe rețele de socializare înfățișau oameni percheziționați sau obligați să urce în autobuze, printre care se afla cel puțin un fotograf de presă. Uniunea jurnaliștilor DISK Basin-Is a precizat că „mulți” au fost bătuți de poliție.

Localnicii au lovit oale și tigăi de la geamuri și balcoane pentru a-și arăta sprijinul față de protestatari, în timp ce un elicopter survola zona.

Ofițerii de poliție au așezat garduri de metal pe străzile din jurul Pieței Taksim și a Bulevardului Istikal din cartierul Beyoglu, o zonă a orașului care atrage foarte mulți turiști și cumpărători, dar este și locul tradițional de adunare pentru protestatari.

Transportul cu metroul în apropierea Pieței Taksim a fost oprit cu câteva ore înaintea marșului.

Turcia a fost înainte una dintre puținele țări majoritar musulmane care permitea organizarea marșurilor Pirde. Primul a avut loc în 2003, la un an după ce partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan a preluat puterea.

În ultimii ani, guvernul a avut o abordare dură în privința evenimentelor publice organizate de grupuri care nu susțin opiniile religioase conservatoare. În timpul evenimentelor Pride, au avut loc foarte multe arestări, iar poliția a folosit gaze lacrimogene și bastoane de cauciuc.

De asemenea, contra-demonstrații ale naționaliștilor și islamiștilor, care susțin că LGBTQ reprezintă un pericol pentru „valorile Turciei”, au reprezentant o amenințare pentru protestatari.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24