Marșul Pride din Statele Unite, marcat de indignare față de interzicerea avorturilor

Marșul Pride din Statele Unite, marcat de anularea deciziei de referință, Roe v Wade

Marșul Pride din Statele Unite, marcat de anularea deciziei de referință, Roe v Wade
Sursa imaginii: 
Captura video

Participanții  la festivitățile Pride, organizate de comunitățile LGBTQ din SUA weekendul trecut și-au exprimat indignarea cu privire la decizia Curții Supreme de a anula dreptul constituțional la avort precum, precum și față de un val de legi împotriva persoanelor transgender, potrivit Reuters, citat de France 24.

După mai bine de 50 de ani, membrii și suporterii LGBTQ au mărșăluit în ultimul weekend din luna iunie, pentru a sărbători libertățile greu câștigate. Însă acum, mulți se tem că aceste libertăți sunt în pericol.

Paradele Pride din New York, Chicago, San Francisco, Seattle și Denver au fost urmate de proteste în câteva din aceleași orașe care condamnau decizia Curții Supreme de vineri de a anula decizia de referință, Roe v Wade din 1973, ce legaliza avorturile la nivel național.

„Acest protest va avea un ton mai serios decât unul festiv, și nu cred că este un lucru rău deloc”, a spus Krystal Marx, director executiv al Seattle Pride, ce a atras mulți oameni să participe la parada sa de duminică.

În orașul New York, mulțimi de oameni îmbrăcați în culorile curcubeului s-au bucurat când reprezentanții grupului privind drepturile la avort, Planned Parenthood, au participat la parada din Manhattan. Manifestanții țineau pancarte roz pe care scria „Împreună. Luptăm pentru toți.”

„Toată lumea să țipe Planned Parenthood!”, a spus un crainic la megafon.

„Nu vom ceda!”, a răspuns mulțimea.

 

 

Marșurile comemorează protestele care au izbucnit după ce poliția a percheziționat un bar de homosexuali de la Stonewall Inn, din New York, pe 28 iunie 1969.

Liderii LGBTQ se tem că hotărârea privind avorturile, dată de judecătorii conservatori ai Curții pun în pericol și libertatea personală, pe lângă drepturile la avort. Într-o opinie concurentă, judecătorul Clarence Thomas a scris că Tribunalul va reexamina alte precedente, menționând în mod specific hotărârile privind protejarea drepturilor la contracepție, relații intime și căsătoria între persoane de același sex.

„Manualul împotriva avortului și manualul împotriva LGBTQ sunt unul și același lucru. Amândouă presupun respingerea controlului asupra corpurilor noastre, făcând mai periculos să trăim așa cum suntem”, a declarat Sarah Kate Ellis, director executiv al organizației de sprijin LGBTQ, GLAAD.

Chiar și înaintea hotărârii Curții Supreme împotriva dreptului la avort, sărbătorirea lunii Pride de către comunitatea LGBTQ a fost îngreunată de o serie de legi sprijinite de republicani care îi viza în mod special pe tinerii transsexuali.

 

 

Măsurile luate în statele republicane interzic discuțiile asupra identității de gen, blochează accesul la asistență medicală pentru a-i ajuta pe tineri cu tranziția și restricționează participarea la sporturi.

Dreptul la avort și drepturile persoanelor transgender au fost evidențiate și la Parada Pride de la San Francisco, unde oamenii țineau pancarte pe care scria „Despre Tribunal”, „Apărați tineretul transsexual”, iar organizatorii au interpretat un cântec intitulat „Luați-vă legile de pe corpurile noastre.”

„E ca și cum se află un nor deasupra tuturor persoanelor care au un uter”, a spus Maya Reddick, o studentă la liceu ce a participat la festivitatea din San Francisco împreună cu prietenii săi. Ea ținea o pancartă pe care scria „drepturile de reproducere sunt drepturi umane.”

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a France 24.