Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou val de Covid? Marinescu: Așteptăm noul vaccin adaptat la varianta Omicron

marinescu_foto.jpeg

Medicul infecționist Adrian Marinescu
Medicul infecționist Adrian Marinescu
Sursa imaginii: 
Whatsapp/Adrian Marinescu

Creșterea semnificativă din ultima perioadă a cazurilor noi de Covid crează îngrijorare. 4.000 de cazuri noi au fost raportate săptămâna trecută, aproape dublu față de intervalul similar precedent.

Aproape 4.000 de noi cazuri de Covid și 13 decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus au fost raportate în ultima săptămână în România.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 638. De asemenea, la ATI, sunt internate 58 persoane. Dintre cei 58 pacienți internați la ATI, 41 sunt nevaccinați.

Până acum, în total, 65.739 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

Marinescu: Așteptăm noul vaccin anti-Covid

La RFI, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu, explică faptul că pandemia se înscrie în traiectul prevăzut de specialiști. „Suntem în perioada de conviețuire cu virusul. Numărul de îmbolnăviri probabil va crește, dar nu vom mai avea spitale copleșite de pacienți cu forme grave”, spune medicul infecționist. „Spuneam încă din urmă cu câteva luni că e posibil ca în vară numărul îmbolnăvirilor să crească din nou. Important e că numărul cazurilor grave nu va mai fi mare”, afirmă medicul.

Adrian Marinescu este optimist și spune că probabilitatea apariției unei noi tulpini agresive este mică. „E greu de crezut că mutațiile viitoare ale virusului vor produce probleme grave. În cursul acestui an, ar trebui să avem ultima strigare a pandemiei. Totuși, e nevoie în continuare precauție și de vaccinare”, afirmă medicul, care afirmă că situația se va îmbunătăți și mai mult odată cu apariția noului vaccin anti-Covid adaptat la varianta Omicron.

„Așteptăm și dorim o nouă variantă de vaccin. Lucrurile sunt în cercetare pentru un vaccin cu eficacitate mai mare față de Omicron. Totuși, până atunci trebuie să ne vaccinăm cu ce avem. Cei care au în prezent schema completă de vaccinare au un risc mult mai mic de a face forma severă a bolii și de a ajunge la deces”.

Ascultă:

 
Directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu, despre Omicron și noul vaccin