Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Percheziții ale Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, la Timișoara. Dosar cu prejudiciu de 5 milioane de euro

adr_vest.jpeg

Procurorii de la Parchetul European au ridicat de la sediul ADR Vest, din Timișoara, documentele depuse de șase firme interesate de finanțare europeană
Sursa imaginii: 
Facebook / ADR Vest

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, au descins, marți, la Timișoara. Mai exact, la Agenția de Dezvoltare Regională Vest, într-un dosar care vizează o rețea specializată în fraudarea de fonduri europene şi spălare de bani. Au fost ridicate documentele depuse de șase firme.

Procurorii Parchetului European au descins marţi, la Timișoara, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest. Ei instrumentează un dosar în care este vizat un grup infracţional organizat, care, din 2017, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obţinut fraudulos finanţare europeană şi naţională. Rețeaua era activă în România și Austria.

Vor fi făcute, în total, 160 de percheziţii domiciliare în România şi Austria, sub coordonarea Parchetului European, inclusiv la locuinţele unor funcţionari publici şi sediile unor instituţii publice. Aproximativ 30 de persoane vor fi duse la audieri.

Ancheta vizează un grup infracţional organizat, care, în ultimi cinci ani, ar fi înfiinţat, în mod fictiv, peste 150 de firme. Acestea depuneau proiecte pentru finanţare europeană. Era vorba, în principal, de cumpărarea de utilaje și bunuri pentru desfăşurarea activităţilor curente. Achiziţiile trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori. Ar fi fost folosite documente false, inexacte sau incomplete. În cele mai multe situaţii însă, utilajele nici măcar nu ar fi fost cumpărate. În realitate, aceleaşi bunuri erau folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.

Banii obținuți drept finanțare ar fi fost retrași în numerar de la ATM-uri, de diverse persoane din anturajul liderilor grupării.

Nu este vizată ADR Vest, ca instituție

Cei de la ADR Vest spun  că au primit „vizita reprezentanților Parchetului European”. Aceștia au vizat  documente privind finanțarea din fonduri europene pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi.

„Este vorba despre reprezentanții Parchetului european, care au venit în baza unui mandat de precheziție care vizează documentele a șase firme care au depus proiecte pentru finanțare la ADR Vest, din care cinci au fost sau sunt în implementare și un proiect a fost respins. Acest mandat nu vizează în niciun caz activitatea agenției sau persoane din agenție, vizează doar aceste documente care sunt deținute în acest moment doar de agenție”, explică directorul ADR Vest, Sorin Maxim

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest Timişoara gestionează acordarea de fonduri europene pentru judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Prejudiciul estimat în acest caz este de peste cinci milioane de euro. Investigația a fost demarată de Parchetul European în urmă cu jumătate de an. La percheziţii au participat oameni de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, Direcţia Generală Anticorupţie din M.A.I., Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Jandarmi Timiş şi Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod.