Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tailanda: Cursele de bivoli, o tradiție păstrată cu multă sudoare și ... mult noroi

cursa_bivoli.jpg

Un concurent copil și atelajul său în timpul cursei de bivoli care marchează debutul sezonului de însămânțare a orezului, Chonburi, Tailanda, 26 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Manan VATSYAYANA AFP via France24

Desculți, patru sprinteri neînfricați încearcă să își controleze animalele care galopează prin apele noroioase ale unui câmp de orez, în aplauzele furtunoase ale publicului: cursele de bivoli thailandeze atrag în fiecare an la Chonburi o mulțime de pasionați, scrie France24 care preia un reportaj AFP.

Tradiția veselă, zgomotoasă și ușor haotică marchează începutul sezonului agricol, iar duminică a domnit o atmosferă de festival în această provincie din estul țării, unde se cultivă orez.

Foto: Manan VATSYAYANA AFP

,,Înainte de începerea cursei, suntem puțin emoționați și nervoși", spune Sompong Ratanasatien, în vârstă de 33 de ani, care abia își trage sufletul după cursă, ud din cap până în picioare.

Primele câteva secunde sunt cele mai dificile, spune el, atunci când călăreții trebuie să își țină în frâu animalele puternice în timp ce așteaptă fluierul oficial de start.

,,După aceea, totul se rezumă la bivolul tău și la modul în care se adaptează la abilitățile tale", spune Ratanasatien, un multiplu câștigător cu bivolul său, un mascul de doi ani, Kao.

Sub loviturile unui bici de bambus cu vârf de metal, vitele, de obicei placide, se transformă total și se dezlănțuie .

Concurenții sunt aleși în funcție de greutatea și mărimea lor. Animalele mai mari merg, în general, mai încet, dar manevrarea lor necesită mult mai multă îndemânare din partea coechipierilor lor umani.

Iar ”călăreții”, care se pregătesc și se antrenează cu animalele timp de săptămâni întregi, nu au întotdeauna controlulul. Deseori sunt pur și simplu târâți prin noroi în urma impulusrilor neașteptate ale bivolilor.

,,Nu cred că oamenii normali pot face asta", a comentat un fan, Within Lueanguksorn, în vârstă de 38 de ani, care a venit din Bangkok pentru a urmări cursele. ,,Există o relație între oameni și animalele lor”, observă  el.

Foto: Manan VATSYAYANA AFP

La finalul sprintului, bivolii trec cu toată viteza linia de sosire și aproape că îi doboară pe spectatorii care sunt suficient de nebuni să stea chiar acolo.

,,Poate fi un pic periculos dacă bivolii aleargă prea aproape unul de celălalt, poate provoca un accident – concurenții trebuie să fie atenți", spune sportivul Noppadon Yindeesuk, în vârstă de 45 de ani.

Cavalerul în vârstă de 45 de ani conduce doi dintre bivolii săi, Parewa și Pete, în valoare de aproximativ 150.000 de baht (4.000 de euro) fiecare.

,,Au peste doi ani și au câștigat cursa anul trecut", spune el cu un zâmbet larg, adăugând că se antrenează cu ei la fiecare trei sau patru zile.

Pentru Noppadon Yindeesuk, ca și pentru mulți alții, spectacolul de duminică merge dincolo de divertismentul sportiv: ,,Particip la cursă pentru că încerc să păstrez tradițiile noastre din Chonburi: bivoli buni și orez bun”.

Traducere de Antonia Dinu după un articol publicat de France 24

Editor: Șerban Georgescu