
Social
Europa Plus: Festivalul de sculptură în nisip de la Antalya
sculptura_nisip1.jpg

Pe o suprafață de cca 7000 de metri pătrați, pe plaja publică Lara, au fost expuse lucrări reprezentând scene memorabile din filme SF precum « Star Trek », « Star Wars », « Guardians of the Galaxy », dar și reproduceri după lucrările lui Leonardo da Vinci, Gallileo Galilei, portrete ale cosmonauților Iuri Gagarin, Neil Armstrong, ale fraților Wright și Montgolfier, etc, precizează sursa citată.
S-au folosit nu mai puțin de 10 000 de tone de nisip.
”Numărul mare de vizitatori și timpul petrecut de ei aici este dovada succesului nostru. Ei au avut la dispoziție în mod gratuit un observator astronomic dotat cu un telescop numeric ultramodern cu care am organizat sesiuni de observare a Lunii. Imaginile pot fi observate direct prin telescop, sau prin afișarea pe ecrane digitale, după dorința fiecăruia. Imaginile sunt de o claritate cu totul specială”, a declarat organizatorul Festivalului, Cem Karaka.
Armenia: Complexul Parsamian din Nisa la a 35-a aniversare
Soția premierului armean, doamna Anna Hakobyan, a vizitat recent Complexul cultural armean Parsamian din Nisa, Franța, care anul acesta aniversează 35 de ani de la înființare, transmite agenția națională de știri armeană.
Doamna Anna Hakobyan a fost primită de directorul complexului, Kirkor Ajderhanyan și s-a întâlnit cu lideri ai administrației locale.
Colegiul din cadrul Complexului Parsamian are în prezent 85 de studenți și este înregistrat oficial drept o școală publică franceză, dar predarea se face exclusiv în limba armeană, a subliniat directorul complexului. În cadrul Complexului funcționează și un teatru, un ansamblu folcloric armean și un cor.
”Nu am putut refuza invitația Centrului Parsamian care este un obiectiv cultural unic și care împlinește anul acesta 35 de ani de existență. Aici s-a ținut primul congres al instituțiilor de învățământ armene din diaspora. Mă interesează în mod special orice subiect care de cultură și educație. Comunitatea armeană din Franța este una dintre cele mai importante comunități din cadrul diasporei armene, cu o bogată istorie, prestigiu și un semnificativ patrimoniu cultural”, a declarat Anna Hakobyan.
Azerbaïdjan: Reuniune a diasporei la Shusha
Mai mulți reprezentanți ai diasporei azere s-au reunit recent în orașul Shusha pentru a discuta despre patrimoniul cultural și istoric din acest oraș și despre distrugerile suferite în timpul recentului război din Nagorno Karabach, transmite publicația oxu.az.
Reuniunea a fost organizată de Imamyar Hasanov, artist virtuos al kamancha (un instrument tradițional din Azerbaidjan), împreună cu Fondul de sprijin al diasporei azere și cu Trezoreria orașului Shusha.
Cu acest prilej a fost realizat un material video cu imagini din orașul istoric, fondul sonor fiind asigurat de piesele muzicale interpretate de maestrul Hasanov și orchestra sa. Sunt prezentate obiective de patrimoniu precum fortăreața din Shusha, mausoleul Vagif, palatul Khan gizi Natava, muzeele Hajibeyov și Bulbul și altele. Filmările au durat patru zile și s-au încheiat miercuri. Anul 2022 a fost declarat prin decret prezidențial ”Anul Shusha” în Azerbaidjan.
Orașul din regiunea Nagorno Karabach este revendicat atât de Azerbaidjan cât și de Armenia, ambele țări susținând că acesta este unul din cele mai importante centre culturale și istorice ale națiunilor lor.
Georgia: Campanie de conștientizare a violenței împotriva animalelor
Asociația neguvernamentală Anonymous for Voiceless a organizat recent la Tbilisi o campanie de promovare a veganismului și de conștientizare a publicului față de suferința animalelor crescute pentru industria alimentară, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba georgiană.
Zeci de tineri activiști au arătat trecătorilor materiale video cu imagini brutale care arată sacrificarea animalelor din abatoare
Cecilia, de 32 ani, este o activistă născută în Georgia dar care trăiește în Franța. A revenit în țară pentru a contribui la această campanie : ”În Franța am lucrat la o fermă zootehnică. Seara mâncam din carnea animalelor crescute acolo. Într-o zi mi-am dat seama de asta și am decis să devin nu doar vegetariană, ci vegană. În Georgia este greu să promovăm aceste idei. Pe lângă xenofobie există o aversiune și față de astfel de acțiuni. Eu personal am fost atacată de o femeie după ce i-am arătat un videoclip cu sacrificarea unor animale nevinovate”, povestește ea.
"Kiwi Cafe", o cafenea pentru vegani din Tbilisi, a fost de asemenea atacată recent de persoane necunoscute. ”Nimeni nu recunoaște nimic, ca și cum noi singuri am distrus localul. Poate suntem vinovați că purtăm, unii dintre noi, plete lungi și piercinguri”, spune proprietarul cafenelei, Henry, care susține că, potrivit statististicilor, în prezent în Georgia trăiesc cca 15 000 de vegani.
Spre deosebire de vegetarieni, care exclud din alimentația lor doar carnea, veganii nu mănâncă nici alte produse de origine animală, precum laptele sau oăle, precizează sursa citată.
Kazakhstan: Familia, o prioritate absolută
Reducerea mortalității maternale și infantile, prevenirea sinuciderii și hărțuirii în rândul adolescenților, protejarea împotriva violenței familiale și crearea unui centru de informare pentru problemele de gen sunt principalele obiective ale planului dezbătut în aceste zile de Comisia națională pentru problemele femeilor, politică familială și demografică înființată de Președinția Kazakhstanului, transmite publicația Kazpravda.
”Programul include un calendar de audiențe în cadrul agențiilor guvernamentale. Este extrem de important să cunoaștem munca desfășurată de toate instituțiile de stat în acest domeniu pentru a ne coordona eforturile”, a declarat președinta comisiei, Aida Balayeva.
Este prevăzută de asemenea realizarea unui plan de asistență socială metodică, precum și a unei ”carte sociale” a familiei.
”Obiectivul esențial al politicilor familiale îl reprezintă educarea tinerei generații, pentru că de tinerele generații de azi depinde viitorul țării. Trebuie să asigurăm un cadru legislativ foarte clar și coerent care să prevină violența domestică, delicvența juvenilă, să asigure protejarea drepturilor omului și să stimuleze implicarea mai intensă a părinților în educarea copiilor”, a spus președinta comisiei.
Potrivit unui sondaj de opinie prezentat cu ocazia reuniunii de către Ministerul Informării și Dezvoltării sociale, 93% dintre cetățenii din Kazakhstan consideră familia prioritatea absolută. Următoarele priorități în viziunea respondenților le reprezintă munca și cariera (49,2%, prietenii (43,9%), călătoriile și vacanțele (35,5%) și religia (28,7%).
Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:
Özge Kahriman - Turcia
Astghik Shmavonyan - Armenia
Fatima Aliyeva - Azerbaidjan
Eteri Kashibadze - Georgia
Aida Abilkasimova – Kazakhstan
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei