Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța prevede certificate verzi la granițele sale pe măsură ce cazurile de Covid cresc

Turiștii se îmbulzesc în unele din cele mai mari spații culturale din Franța după doi ani de restricții din pricina pandemiei, deși rata de infectare este și ea în creștere.

Turiștii se îmbulzesc în unele din cele mai mari spații culturale din Franța după doi ani de restricții din pricina pandemiei, deși rata de infectare este și ea în creștere.
Sursa imaginii: 
AFP via RFI

Confruntându-se de luna trecută cu o creștere bruscă a numărului de infecții cu Covid, guvernul din Franța pregătește un proiect de lege care ar putea introduce certificate verzi la granițele țării. De asemenea, ministrul Sănătății a recomandat purtarea măștilor în mijloacele de transport în comun.

Apariția subvariantelor în Franța a provocat creșterea ratelor de infectare cu Covid-19.

Luna trecută, au fost înregistrate 50.000 de cazuri pe săptămână, în medie, și totodată, a crescut și  rata de spitalizare.

„Pe 21 iunie, 14.410 pacienți au fost internați din cauza testării pozitive cu Covid-19, dintre care 855 la terapie intensivă, iar săptămâna aceasta avem o creștere cu 12% în rândul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă”, a declarat pentru franceinfo Delphine Viriot, epidemiolog al agenției de sănătate Santé publique France.

Deși rata infecțiilor este cu mult mai scăzută față de 350.000 de la sfârșitul lunii ianuarie, guvernul ia măsuri de precauție.

Conform proiectului de lege, publicat pe site-ul Atlantico și confirmat de Ministerul Sănătății, Franța intenționează să introducă certificate verzi la granițele sale europene, în Corsica și în teritoriile de peste mări.

Reintroducerea certificatelor verzi?

Legislația propusă ar putea cere călătorilor cu vârsta de peste 12 ani să arate o dovadă că s-au vaccinat împotriva Covid, că au un test PCR recent negativ, sau că s-au imunizat suficient în urma contractării virusului pentru a pătrunde intra în Franța.

De asemenea, personalului din serviciile de transport, li se pot cere să dețină un certificat verde valid.

Documentul arată planul guvernului de a extinde colectarea datelor digitale despre Covid (rezultate ale testelor și cazurile de îmbolnăviri) până pe 31 martie 2023.

De asemenea, guvernul dorește să înființeze un comitet pentru monitorizarea și anticiparea riscurilor pentru sănătate. Acesta va fi integrat în Ministerul Sănătății și Ministerul Cercetării și va oferi recomandări în mod direct Adunării Naționale și Senatului.

Proiectul a fost predat pentru dezbatere, Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță din Franța, înainte de a fi prezentat în fața Consiliului de Miniștri.

Mecanisme de reducere

Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Olivia Grégoire, a spus că acest proiect îi va permite Franței să „rămână vigilentă în fața potențialei reveniri a virusului Covid-19” în urma încheierii stării de urgență de pe 31 iulie.

Grégoire a exclus introducerea certificatului controversat de vaccinare în proiectul de lege.

„Extinderea stării de urgență nu se află în program”, a declarat ea pentru franceinfo. „Ceea ce contează este să ne asigurăm că suntem capabili să intervenim la nevoie, prin instalarea unui mecanism de reducere în cazul în care situația evoluează, sau chiar degenerează, după 31 iulie.”

Între timp, guvernul reamintește oamenilor, în special celor cu vârsta de peste 60 de ani, importanța administrării celei de-a doua doze de rapel.

Profesorul Alain Fischer, șeful Consiliului de Strategie pentru vaccinuri, a declarat duminică că 8,5 milioane de oameni din Franța, eligibili pentru cea de-a patra doză, nu s-au vaccinat încă, încurajându-i ferm să facă acest lucru.

Recomandarea măștilor

În urmă cu câteva zile, Fischer a declarat că era de acord cu reintroducerea purtării măștilor în mijloacele de transport în comun, „pentru oamenii vulnerabili, categoric, și probabil pentru toată lumea pentru că reprezintă o formă colectivă de protecție.”

De asemenea, ministrul sănătății, Brigitte Bourguignon, a îndemnat luni toți cetățenii să poarte din nou măști în transportul în comun.

Vorbind pentru radio RTL, a spus că, având în vedere natura deosebit de contagioasă a variantelor actuale ale virusului Covid, ea recomandă purtarea măștilor în „toate spațiile închise și aglomerate.”

Deși purtarea măștilor nu mai este obligatorie în locurile publice, cu excepția centrelor de sănătate și a azilelor, aceasta a spus că era o chestiune de „datorie cetățeanească” ce presupunea „propria protecție și protejarea celorlaltor persoane mai vulnerabile.”

Traducere și adaptare de Ștefania Rotaru de pe pagina din limba engleză a RFI