Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elena Calistru (Funky Citizens): Parlamentul slăbește plasele de siguranță pe care le aveau avertizorii de integritate

Punem polistiren Palat Parlament Casa Popor eficientizata energetic.jpg

Palatul Parlamentului ar putea fi eficientizat energetic
Palatul Parlamentului ar putea fi eficientizat energetic
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Legea avertizorului de integritate trebuie trimisă de președintele Klaus Iohannis la reexaminare în Parlament. Iată ce spune la RFI șefa organizației Funky Citizens, Elena Calistru, după ce documentul a fost modificat de către plenul Camerei Deputaților, ca for decizional.

Mai multe ONG-uri au criticat forma finală a legii avertizorului de integritate, pe motiv că ar slăbi protecția oferită persoanelor care dezvăluie ilegalități în diverse instituții.

Elena Calistru spune cum arată noul document: ”Legea în acest moment oferă mult mai puțină protecție avertizorilor de integritate decât o făcea vechea lege. Semnalul pe care îl dăm este unul foarte prost. Această zonă de protejare a avertizorilor de integritate este foarte importantă atât pentru zona de societate civilă, cât și pentru jurnaliști”.

Ea declară că ”în mod evident, avertizorii de integritate, mai ales din instituțiile publice, trebuie protejați mai mult, nu mai puțin, iar pasul făcut în Parlamentul României slăbește plasele de siguranță pe care aceștia le aveau”.

Care sunt cele mai toxice amendamente aduse legii avertizorului de integritate, aflați din interviul de mai jos.