Inițiatoarea legii privind educația pentru sănătate: „Din păcate, e un pas înapoi”

cristina_iurisniti.jpg

Sursa imaginii: 
https://www.cristinaiurisniti.ro/

Legea privind educația pentru sănătate a fost promulgată de președinte. Actul normativ stabilește că educația sexuală poate fi făcută doar din clasa a VIII- a și doar cu acordul scris al părinților. Cât de eficientă este legea în forma care a trecut de Parlament? Am întrebat-o pe inițiatoarea ei, Cristina Iurișniți, fost deputat USR, în prezent profesoară.

Cristina Iurișniți: Din păcate, este un pas înapoi din perspectiva acestei legi, care își dorea să aducă în atenția societății importanța educației pentru sănătate reproductivă. Vorbim de educație pentru sănătate încă din 2004.

Avem o programă aprobată de către minister încă din 2004. Ca inițiator al legii în 2020, pentru că această modificare a fost adoptată în 10 martie 2020, când intram în pandemie, lucrul acesta îl aducea în atenția publică, importanța educației pentru sănătate.

Așa cum spuneam, avem o programă din 2004, care include inclusiv educație pentru sănătate, educație sexuală adaptată vârstelor. Tot timpul trebuie să spunem lucrul acesta pentru că există anumite reticențe conservatoare exploatate, niște frici ale părinților exploatate de diferite partide politice care pun pe agenda lor acest subiect tocmai pentru a atrage electorat din acest punct de vedere.

Ceea ce nu este corect. Pe noi ne interesează educația, accesul la informație. Știm foarte bine că suntem pe locul întâi la sarcini accidentale pentru minore. Am avut acest locul întâi de rușine. Și greu, după doi ani, s-a ajuns la un consens transpartinic, după ce tot transpartinic au votat parlamentarii modificarea legii. Per total eu zic că este un regres.

Accesul la educație și accesul la informații sunt drepturi constituționale fundamentale.

Prin această lege, cu reglementarea suplimentară cu acordul părinților, este, de fapt, o dublă reglementare. La început de ciclu există un document redactat de școală, un contract, un parteneriat între părinte și școală și este semnat. Părintele ia cunoștință de acest lucru. Asta este pe de o parte. Pe de altă parte avem copiii care nu au părinți în țară, care sunt crescuți de bunici, de o mătușă, care sunt în grija unor rude, iar această lege era și pentru cei care nu ajungeau atât de ușor la informații.

Reporter: Sunt foarte mulți astfel de copii.

CI: E încă o piedică în plus. Dar, una peste alta, important e că avem acest consens în societate. E greu să faci consens în societatea, că lămurești oamenii. Eu zic decât să nu se facă deloc pentru că unii spun că avem disciplina biologie, dar acolo se fac doar lucruri de anatomie.

u există informații legate de relații toxice, despre cum să reacționeze copiii în fața unor abuzuri sexuale, în fața unor fenomene precum traficul de minori, cum să înțeleagă o relație de cuplu, cum să înțeleagă transformările fiziologice și în primul rând pe cele psiho-emoționale. Toate acestea nu se studiază la disciplina biologie.

E nevoie de psihologi școlari, e nevoie de profesori de biologie, dar formați pentru a preda educația pentru sănătate adaptată vârstelor pentru sănătatea reproducerii. Vorbim nu doar de partea de fiziologie, ci și de cea de emoție, de cum să alegem relații corecte, despre consimțământ, despre cum să gestionăm transformările noastre, nu doar fiziologice, ci și psiho-emoționale.

Toate astea se îngemănează și  dacă nu avem consilierii școlari, psihologii, medicii școlari, acolo unde ei există, e păcat pentru că se pierde o resursă umană, care la un moment dat a fost formată, în 2004 când a apărut programa și a rămas doar la nivel de opțional. Iar acest opțional, educație pentru sănătate, care include inclusiv educație sexuală adaptată vârstelor, educație pentru familie, pentru sănătatea reproducerii, prevenție contra avortului, tot ce înseamnă sarcini accidentale și alte aspecte legate de igienă, de un stil de viață sănătos, de educație nutrițională, sunt lucruri absolut necesare.

Acest opțional ajunge doar la 10% din copiii României. Lucrul acesta nu putea să meargă la infinit fără să vedem niște consecințe. Le-am tot văzut din 2018 încoace de când au explodat cifrele. Suntem pe locul întâi la mamele minore, copii cu copii, care au nevoie de informații, de educație, de sprijinul cadrelor didactice. Informarea trebuie să se facă în școală.

Rep: Și totuși, ca inițiatoare, ați fost acuzată că vreți să îi învățată pe copii să facă sex.

CI: Nici vorbă, chiar în ultimele mele luări de poziție asta spuneam. Nu are nicio legătură cu lucrul acesta. Nu îi învățăm pe copii să facă sex. Nu ăsta e rolul școlii. Pur și simplu e o demagogie enormă, care nu face decât rău copiilor. E doar accesul la informație, la educație pentru prevenție împotriva bolilor sexuale, cum să evităm sarcinile accidentale.

Până la urmă, toate lucrurile acestea înseamnă cheltuieli suplimentare ale statului, resurse financiare care se duc înspre aceste persoane vulnerabile, care nu vor putea evolua nici profesional și vor avea nevoie de mai multă susținere. Noi ne dorim oameni cât de cât autonomi care să se poată integra în societate și pe piața muncii. Atunci, în niciun caz mame minore la 12 – 13 ani nu vor avea această șansă. Educația este esențială. Totul pornește de la educație.

Rep: Ce vă deranjează cel mai tare la forma cu care a trecut de Parlament, a fost promulgată? Spuneați că a fost un regres.

CI: Avem acest cadru legislativ cu problema supra reglementării, cu prea târziu accesul la aceste informații și semnătura părinților. Acestea doua sunt piedicile care s-au aruncat din dorința de a controla, de putere sau pur și simplu de a aduce pe agenda publică niște ideologii autoritariste din zona Rusiei. Nu trebuie să uităm lucrul acesta. Recent avem și conservatorismul care ia avânt și în Statele Unite ale Americii, din păcate. Cumva se leagă. Atunci, România, prin oamenii ei educați, progresiști, care își doresc respectarea drepturilor fundamentale, trebuie să vegheze asupra respectării acestor drepturi, dreptul la informare, dreptul la educație al copiilor noștri. Până la urmă este esențial. 

 
Tânăr în Europa din 29 iunie 2022