Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primul marș Pride la Timișoara. Sute de participanți, fără incidente majore

pridetm.jpg

Sursa imaginii: 
RFI / Otilia Ghițescu

Primul marș Pride organizat vreodată la Timișoara a adunat câteva sute de participanți. Au fost și oaspeți din străinătate, inclusiv doi parlamentari din Norvegia. N-au fost incidente majore, în afara unor huiduieli de pe margine, acoperite repede. A fost dată o singură amendă, dar a mai fost un incident, înainte însă de parada propriu-zisă.

 

Cei de la Identity.Education au organizat pentru prima dată în Timișoara un marș al comunității LGBTQIA+. Săptămâna Pride este la a treia ediție în capitala Banatului, dar fără marș. De această dată, totul s-a întâmplat sâmbătă după-amiază, cu plecare dintr-un parc central. S-a mers pe un traseu de vreo 20 de minute, cu punct final în alt parc.  N-au existat costumații foarte excentrice, ci doar sclipici și foarte multă culoare. De ce un marș Pride și de ce acum? Alex Meszaroș, din partea Identity.Education, explică. 

„Pride este un protest pentru drepturile pe care nu le avem, pentru drepturile pe care le vrem (…) Am vrea în primul parteneriatul civil, am vrea comunitatea transgender să fie mai reprezentată, ca schimbarea genului în acte, de exemplu, și toate procedurile prin care ei trebuie să treacă să fie simplificate”, explică Alex Meszaroș, din partea Identity.Education.

La marş au participat și oameni veniți din Franţa sau Germania. Au fost și reprezentanţi ai ambasadelor din Marea Britanie şi SUA, dar și doi parlamentari din Norvegia. Au parcurs traseul și doi consilieri locali, dar și viceprimarul Ruben Lațcău, toți din partea USR. Au avut însă o prezență foarte discretă. 

Marșul a fost supravegheat de pe margine de jandarmi și polițiști. N-au fost incidente majore, fiind vorba doar de huiduieli răzlețe de pe margine. La capătul traseului, trei tineri au avut o conversație destul de tensionată cu o jandarmeriță. Ne-au spus doar că nu li pare se normală promovarea a aceea ce ei numesc anormalitate și erau convinși că mare parte din participanți nu erau timișoreni. 

În urmă cu patru ani, Andre Rădulescu avea o pagină de Facebook și multe idei. Acum doi ani avea organizația, și mai multe idei și o echipă. Acum, a privit cu ochi critici, dar zâmbitori, întreaga desfășurare a a evenimentelor. Miza cam pe 200 de participanți și au fost peste 500. E bine, spune Andre, care a avut parte în ultimele săptămâni, împreună cu echipa sa, de o mulțime de atacuri în mediul online.

Este Timișoara un oraș sigur pentru comunitatea LGBTQIA+? „Și da, și nu. Ne-am bucurat că acest eveniment s-a desfășurat în condiții de siguranță, am colaborat bine u autoritățile. Știm însă și cazuri de persoane care au fost agresate fizic pe stradă și nu doresc să mai menționez despre limbajul injurios și atacurile, hate speech-ul din mediul online, care nu mai instigă la ură. Deci aș spune și da, și nu. Ne bucurăm că la aceste evenimente pe care le-am desfășurat în PrideTM n-au avut loc incidente”, spune Andre.

În timpul evenimentului de sâmbătă, jandarmii au legitimat 12 persoane și au amendat una singură, pentru tulburarea liniștii publice. Înainte de marș însă, ei au găsit în parcul în care aceste urma să se încheie, doi bărbați care dezlipeau afișele organizatorilor. I-au percheziționat și asupra unuia dintre ei a fost găsit un cuțit pliabil. Ca să evite orice complicații, jandarmii l-au predat polițiștilor, pentru cercetări suplimentare.

Săptămâna PrideTM este un eveniment organizat cu sprijinul Centrului de Proiecte al PMT, cu bani de la bugetul local, și  parte a dosarului de candidatură prin care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană.