Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruja Ignatova, ,,regina” criptomonedei OneCoin, pe lista FBI a celor mai căutați infractori internaționali

fbi_cripto_bun.jpg

Sursa imaginii: 
fbi.gov

Ruja Ignatova a devenit joi primul infractor din lumea criptomonedelor care apare pe lista celor mai căutate zece persoane de către FBI. Criptomoneda pe care a lansat-o cu mare succes în urmă cu câțiva ani – denumită OneCoin - s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari escrocherii financiare de la Bernard Madoff încoace, scrie corespondentul France24.

Bulgăroaica în vârstă de 42 de ani, care s-a autointitulat ,,regina cripto", a dispărut în urmă cu cinci ani și este suspectată că a organizat cea mai mare escrocherie din istoria criptomonedelor și una dintre cele mai costisitoare din toate timpurile.

FBI oferă până la 100.000 de dolari oricui reușește să o găsească pe femeie. Cu o lună mai devreme, Europol făcuse același lucru, promițând 5.000 de euro pentru orice informație care să ducă la arestarea ei.

,,Este una dintre cele mai mari infractoare încă în libertate", a declarat pentru site-ul Vice Jamie Bartlett, un jurnalist britanic care a petrecut mai mulți ani încercând să o găsească pe Ruja Ignatova și care a găzduit chiar un podcast BBC de un an dedicat în întregime ,,reginei cripto". Este chiar uimit că a durat atât de mult timp pentru a o plasa pe lista celor mai căutați fugari din lume.

În opinia jurnalistului Ignatova nu are prea multe motive să-l invidieze pe Bernard Madoff, celebrul escroc financiar american care a provocat pierderi de peste 60 de miliarde de dolari victimelor sale la sfârșitul anilor 2000. Escrocheria lui Ruja Ignatova a costat milioane de victime din aproape 70 de țări cel puțin 4 miliarde de dolari. 

O poveste nebună

Dacă povestea ei nu este mai bine cunoscută publicului larg, acest lucru se datorează în principal faptului că a fost activă în lumea criptomonedelor într-o perioadă în care bitcoin și alte monede dematerializate nu erau încă în centrul atenției mass-media. Cu toate acestea, povestea ei nebună, care a început în 2014, implică personaje unele mai dubioase decât altele, inclusiv din rândurile grupărilor mafiote din Europa de Est.

Ruja Ignatova este creatoarea OneCoin, una dintre nenumăratele criptomonede care au încercat să eclipseze bitcoin în ultimul deceniu. Dar, spre deosebire de 99% dintre ceilalți concurenți ai criptomonedei de referință, OneCoin a reușit să atragă interesul unui public larg, cu mult dincolo de cercul tradițional de inițiați. Există o vastă literatură de articole de presă dedicate victimelor, de la suburbiile din Glasgow la zonele rurale din Uganda și până la granița franco-belgiană.

La apogeul faimei sale, în 2016, Ruja Ignatova putea umple săli prestigioase precum Wembley Arena din Londra pentru a lăuda presupusele virtuți ale OneCoin-ului său, care ar fi trebuit să ,,înlocuiască bitcoin-ul în mai puțin de doi ani".

Nu atât ,,calitățile" criptomonedei sale, cât personalitatea lui Ruja Ignatova a convins atât de mulți oameni să o urmeze - oficial, OneCoin a avut 3 milioane de investitori în 2016. Ea a dat impresia unei încrederi liniștitoare și a știut cum să pună în evidență diploma sa de avocat și munca pe care pretindea că a făcut-o pentru prestigioasa firmă de consultanță McKinsey, precizează Wall Street Journal.

De asemenea, Ruja Ignatova și-a făcut un advertorial în revista Forbes și a apărut ca unul dintre principalii vorbitori la un eveniment prezentat ca fiind sponsorizat de revista The Economist, dar care, în realitate, a fost finanțat în proporție de 100% de OneCoin. 

De asemenea, a reușit să atragă în rândurile sale specialiști în vânzarea pe mai multe niveluri, acele scheme piramidale care, în cele din urmă, îi avantajează financiar doar pe cei din vârful piramidei.

Și aceasta era adevărata natură a OneCoin. Ruja Ignatova a vândut ,,crypto wind" membrilor comunității sale, cerându-le, în esență, să cumpere - cu monedă reală - această monedă falsă care era apoi imposibil de schimbat cu bani reali.

 

Articolul integral France 24 aici

Traducere de Antonia Dinu