Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pompierii români intervin din nou în Grecia

pompieri.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / ISU Bucuresti-Ilfov

Pompierii români ii ajută din nou pe colegii lor eleni, care se confruntă cu vegetație în flăcări, la nord de Atena, pe o suprafață considerabilă. Intervin acolo aproape 30 de pompieri români, trei mașini de stingere incendii de pădure și o cisternă de mare capacitate, care poate transporta 30.000 de litri de apă, transmite TVR Info.

Colonelul Alexandru Csilik, comandantul modulului național specializat în stins incendii de pădure, a explicat, la TVR Info, care este situația la nord de Atena:

“Incendiile la care noi am participat ieri au fost lichidate. În acest an, Direcția de Protecție Civilă a Uniunii Europene demarează un proiect-pilor de prepoziționare a mai multor pompieri din Europa. Sunt prezenți aici pompieri din România, Bulgaria, Germania, Franța, Norvegia și Finlanda și cu toții sprijinim pompierii eleni în lunile iulie și august. Incendiul care s-a manifestat ieri nu a fost de amploarea celui de anul trecut, dar a fost unul semnificativ. Am acționat aproape 100 de pompieri români și eleni cu peste 25 de autospeciale, în regiunea Schimatari, din nordul Atenei”.

Alexandru Csilik îi sfătuiește pe turiștii români care merg în Grecia în această perioadă să consulte harta zonelor de risc pe care autoritățile elene o transmit zilnic:

„E bine să știi, dacă mergi în concediu, dacă te afli într-o zonă cu risc ridicat sau risc extrem, de nivel 5, și să respecte măsurile de prevenire a incendiilor, pentru că aici vegetația este foarte uscată și se poate aprinde foarte ușor”.