Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Aproape nouă milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse

O femeie ce a părăsit Ucraina își sărută fiul după ce au ajuns la centrul pentru refugiați al organizației France Terre d'Asile din Paris, pe 7 martie 2022.

O femeie ce a părăsit Ucraina își sărută fiul după ce au ajuns la centrul pentru refugiați al organizației France Terre d'Asile din Paris, pe 7 martie 2022.
Sursa imaginii: 
Thomas Coex/AFP via RFI

Aproape 9 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la invazia declanșată de Vladimir Putin, a declarat agenția ONU pentru refugiați, în timp ce guvernatorul din Donețk a făcut apel la civilii aflați încă în regiune să fugă, relatează The Guardian.

 

În contextul în care Rusia își intensifică ofensiva în estul țării, autoritățile ucrainene fac apeluri tot mai puternice pentru ca oamenii să fugă cât mai pot din zonele de pe linia frontului.

Agenția ONU pentru refugiați a anunțat miercuri că aproape 9 milioane de persoane au părăsit Ucraina începând cu 24 februarie, în timp ce guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a îndemnat cei 350.000 de locuitori ai regiunii să fugă, în contextul în care au fost raportate noi morți și răniți.

Donețk este ultima provincie din estul Ucrainei rămasă parțial sub controlul Kievului. Rapoartele au sugerat miercuri că cel puțin șapte civili au fost uciși în bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore, iar 25 ar fi fost răniți. 

Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk. Odată ce vor fi mai puțini oameni, vom putea să ne concentrăm mai mult asupra inamicului nostru și să ne îndeplinim sarcinile principale”, a mai afirmat  Pavlo Kyrylenko.

Miercuri a continuat evacuarea civililor din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, supus un bombardamente intense în ultimele săptămâni, acesta reprezentând următorul obiectiv al forţelor ruse în planul lor de cucerire totală a bazinului carbonifer Donbas, prioritatea lor după patru luni şi jumătate de război în Ucraina, relatează AFP.