Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cairo: Familia care îmbracă în aur Kaaba, piatra sfântă de la Mecca

broderie.jpg

Ahmed Othmane în atelierul său din Cairo, Egipt, 15 iunie 2022
Sursa imaginii: 
Khaled DESOUKI AFP via France24

Sub ventilatorul din atelierul său situat în Vechiul Cairo, Ahmed Othmane brodează cu fire de aur o pânză neagră și groasă cu versete coranice, la fel ca cele pe care strămoșii săi le făceau pentru Mecca, cel mai sfânt oraș al islamului.

În urmă cu o sută de ani, creațiile familiei Othmane au fost trimise la Mecca cu mare fast pentru a acoperi Kaaba, clădirea cubică la care musulmanii din întreaga lume merg pentru a se ruga.

Astăzi, în atelierul său din Khan el-Khalili, piața turistică din Cairo, acest meșteșugar de 51 de ani se confruntă, la fel ca toți colegii săi, cu creșterea prețurilor materiilor prime, cu scăderea drastică a turismului, cu scăderea puterii de cumpărare a egiptenilor și cu un tineret care nu vrea să lucreze în domeniul artizanatului.

În 1924, bunicul domnului Othmane a avut onoarea supremă de a broda ,,,kiswa", draperia neagră care acoperă Kaaba, care adăpostește în colțul său estic Piatra Neagră, un betyl venerat încă din Arabia preislamică și care astăzi este relicva sacră a musulmanilor.

Această pânză de 658 de metri pătrați din mătase naturală brodată cu metale prețioase - aur și argint - este schimbată în fiecare an pentru hajj, marele pelerinaj la Mecca.

,,Era un ritual sacru", își amintește Othmane. ,,De la un an la altul, zece meșteri coseau kiswa cu fire de argint", atât de delicate, spune el, încât este nevoie de o zi pentru a termina 10-20 cm de broderie.

Mecca, Nasser și Putin

Această țesătură este oferită de mult timp de diferite țări musulmane. Începând cu secolul al XIII-lea, meșteșugarii egipteni își revendică fabricarea broderiei, care apoi era transportată la Mecca de către autorități. Cortegiul de gardieni și clerici era aclamat pe drum de egipteni bucuroși care îl stropeau de la balcoane cu apă de trandafiri.

Începând cu 1927, producția a început să se mute la Mecca, în regatul nou înființat al Arabiei Saudite. Din 1962, Kiswa este fabricată în orașul sfânt.

Tatăl domnului Othmane a început să brodeze însemne militare, uneori pentru clienți celebri, spune mândru său fiu: a decorat uniformele președinților egipteni Gamal Abdel Nasser și Anwar al-Sadat.

Și chiar a reparat insigna unui agent KGB din Cairo, un anume ... Vladimir Putin.

Dar, mai presus de toate, familia Othmane a început ,,să brodeze versete coranice pe tapiserii" înainte de a reproduce elemente din kiswa, explică dl Othmane.

,,Astăzi, majoritatea clienților noștri doresc o replică a kiswa până la cel mai mic detaliu", adaugă el.

Pentru o bucată de pânză, se plătesc câteva mii de dolari, în timp ce pentru dimensiuni mici, 100 de lire egiptene (aproximativ cinci euro) sunt suficiente, spune el.

Credincioși în jurul Kaabei, Mecca, Arabia Saudită, 1 iulie 2022. Foto AFP via France24

Moștenirea

De la începutul pandemiei, a vândut doar aproximativ ,,două piese pe lună", în timp ce înainte, spune el, obișnuia să vândă cel puțin o tapiserie pe zi.

Și dacă turiștii revin încet-încet, aceștia ,,sunt mai atenți la cheltuielile lor, pentru că nimeni nu știe la ce să se aștepte" mai ales acum, cu pandemia mondială și războiul din Ucraina.

În ciuda a toate, fir după fir, domnul Othmane păstrează tradiția familiei în atelierul său, unde se îngrămădesc pânzeturi întunecate, decorate delicat cu versete din Coran brodate cu aur.

Aici, din tată în fiu, de mai bine de un secol, se practică ,,taqsib", arta de a broda versete din Coran cu fir de aur sau de argint.

În mijlocul angajaților săi, cu spatele aplecat asupra războaielor de țesut, domnul Othmane, care a învățat în copilărie de la tatăl său, dorește ,,să păstreze viu acest know-how și să îl transmită mai departe cu fidelitate".

Dar recrutarea tinerilor este o provocare, spune el, deoarece ,,pot câștiga între 10 și 15 euro conducând" fie un touk-touk fie un microbuz, care transportă zilnic o bună parte din cei 25 de milioane de locuitori ai Cairo-ului, ,,în loc să se chinuie într-un atelier de broderie".

Astăzi, potrivit dlui Othmane, au mai rămas doar zece broderi ,,autentici".

Dar el este hotărât să păstreze această moștenire în Egipt. Pentru că aici a fost locul unde bunicul său a decis să își lase bagajele și războiul de țesut după ce a părăsit Turcia natală cu un secol și jumătate în urmă...

 

Traducere de Antonia Dinu după reportajul AFP publicat de France 24