Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Voi fi liber doar atunci când..." : despre libertatea visată de tinerii artiști arabi

artisti_arabi.jpg

Participanți la concursul #DDX de la Hammamet, Tunisia, 24 iunie 2022
Sursa imaginii: 
SOFIENE HAMDAOUI AFP via France24

Cântece, dansuri, poezii cu o notă de umor... Într-un teatru în aer liber pe malul mării, în Tunisia, tineri arabi și-au exprimat prin artă viziunea asupra unei libertăți care lipsește adesea în țările lor.

Spectacolul, care a avut loc recent în stațiunea balneară Hammamet, la sud de Tunis, transmis în direct de 12 canale de televiziune arabe, a prezentat câștigătorii unui concurs online, ce au avut de completat propoziția care începe cu: ,,Voi fi liber doar atunci când..."

Cunoscut sub numele de #DDX, spectacolul este organizat de grupul de producție Munathara (Dezbatere), creat în urma revoltelor Primăverii Arabe din 2011, care au ridicat mari speranțe pentru democrație într-o regiune cu o populație covârșitor de tânără.

Ceremonia, a patra de acest gen, a avut loc, în mod paradoxal, în Tunisia, leagănul Primăverii arabe, într-un moment în care tânăra sa democrație se clatină în urma loviturii de forță a președintelui Kais Saied, care a preluat puterea deplină în iulie 2021.

Evenimentul are ca scop ,,să încurajeze schimbări atât de necesare privind drepturile, libertățile și schimbările societale în lumea arabă", a declarat pentru AFP fondatorul algeriano-german al Munathara, Belabbas Benkredda, în vârstă de 43 de ani.

,,Marile speranțe" stârnite de Primăvara arabă s-au stins odată cu preluarea puterii de către autoritarism sau cu conflictele civile, iar ,,optimismul a făcut loc cinismului, inclusiv în rândul tinerilor", a spus el.

Potrivit acestuia, ,,Generația Z din lumea arabă a ajuns la maturitate politică într-un context de disperare și divizare socială".

,,Rezistență"

,,Libertatea tinerilor este limitată și nu numai în lumea arabă", crede Mohamed Al-Kurdi, refugiat sirian și comediant de stand-up, în vârstă de 22 de ani, unul dintre cei 20 de câștigători ai concursului.

De la marginea scenei iluminate de proiectoare în timpul unei pauze, domnul Kurdi, al cărui cont TikTok ,,MidoKrdi" are peste 2,3 milioane de abonați, abordează în schițele sale ,,limitările autoimpuse, frica de eșec și frica de succes: aceste lucruri care ne împiedică libertatea".

În acest spectacol, el a făcut echipă cu libaneza Dana Ali Makki, în vârstă de 22 de ani, într-o comedie despre relația dintre o femeie și soțul ei autoritar.

,,Sunt liberă când pot spune ce vreau, cu voce tare, fără să mă tem de nimeni. Liberă de toate restricțiile pe care societatea le impune, în special femeilor", spune doamna Makki, din Nabatiyeh, sudul Libanului, pentru a explica viziunea sa despre ,,libertate".

În ciuda dificultăților, comedianta crede că tinerii din lumea arabă se bucură de mai multă libertate decât părinții lor.

,,Există din ce în ce mai multă rezistență împotriva obiceiurilor, tradițiilor, religiei și societății", a spus ea.

,,Rezistați"

Benkredda consideră că emisiunea sa oferă un model alternativ de schimbare ,,într-o regiune în care dezbaterile publice, chiar și în ceea ce privește drepturile fundamentale, pot fi polarizante, mai ales pe rețelele de socializare".

Competiția a servit, de asemenea, drept o rampă de lansare pentru talente în devenire, cum ar fi palestinianul Ahmed Al-Qrinawi, din Fâșia Gaza, blocată de Israel.

Poetul în vârstă de 25 de ani a învățat singur să cânte la lăută, pe care a transformat-o într-un model special cu șapte corzi cu ajutorul unui prieten tâmplar.

Foto: Sofiene Hamdaoui / AFP via France24

,,Voi fi liber doar atunci când voi avea o țară normală, unde moartea nu mă amenință", spune primul vers al cântecului său.

,,În Fâșia Gaza, nu există libertate", deplânge Qrinawi. ,,Libertatea nu este despre mâncare și băutură. Puteți aduce hrană unei păsări pe care ați pus-o într-o colivie, dar aceasta va fi în continuare în captivitate.’’

Pentru doamna Makki, actrița libaneză, spectacolul a fost o oportunitate de a transmite un alt mesaj.

,,Nu puteți sta acasă cu brațele încrucișate sau să rămâneți tăcuți. Învățați să spuneți nu opresiunii și represiunii", a spus ea, arătând spre un tatuaj de pe antebraț: "Rezistați!’’

 

Traducere de Antonia Dinu după reportajul AFP publicat de France 24