
Social
Cherecheș: Sunt șanse mari ca un segment foarte mare din populație să treacă din nou prin infecția cu COVID
chereches.jpg

Răzvan Cherecheș: Diferența esențială față de acum doi ani sau chiar față de anul trecut este că în valurile anterioare, Delta și Omicron, am avut un procent semnificativ din populație care a trecut prin infecție. Și am avut și peste 40% din populație care s-a vaccinat. La ora actuală populația din România are o pregătire imunologică. A fost expusă la variante anterioare ale virusului. Aceste variante BA4 și BA5 din Omicron, care vin, sunt diferite. În cazul în care va fi să ne reinfectăm cu aceste variante noi, iar riscul e mare, organismul nostru nu e complet naiv, nu are o reacție complet nouă la infecție. Asta înseamnă că vom avea o creștere masivă a numărului de cazuri noi, dar nu vor fi cazuri severe.
Reporter: Pare un semnal optimist care vine din partea autorităților. Ministrul Rafila a subliniat că mizează pe parteneriatul populației, pe convingere, pe înțelegere. Totuși, din experiența ultimilor ani, a funcționat această tactică? Avem șanse să sperăm că va funcționa și acum? Sau acest nou val omicron pur și simplu nu ar trebui să ne îngrijoreze prea mult...
RC: Foarte îngrijorați nu ar trebui să fim. Părerea mea este că deja suntem în punctul în care putem să îl traversăm fără un număr mare de internări pe secția de terapie intensivă. Dacă vă aduceți aminte, Ministerul a avut dificultăți mari să impună purtarea măștii. Au fost orașe mai mici sau orașe mai puțin importante unde purtarea măștii a fost opțională anul trecut în ciuda legislației existente. În momentul de față când Ministerul zice că se bazează pe parteneriatul populației vrea să spună că nu a reușit să impună cu adevărat purtarea obligatorie a măștii, iar purtarea măștii nu este la fel de importantă ca anul trecut. În momentul ăsta suntem în punctul în care mai de grabă Ministerul ar trebui să insiste că dacă ai simptome să porți mască ca să îi protejezi pe cei din jur. Exact conduita care ar fi trebuit să fie normală și înainte și care era normală în țările asiatice, unde dacă începe să îți curgă nasul sau să ai dureri de cap porți mască pentru că așa e decent ca să nu îi infectezi pe cei din jur.
Rep: De la o săptămână la alta, vedem faptul că numărul de cazuri se dublează. Am mai văzut o statistică interesantă. 100% din secvențierile făcute au indicat infectări cu omicron. Ar trebui să ne liniștească această ultimă statistică pe care am amintit-o? Șansele de apariției a unei noi tulpini care să producă probleme sunt, într-adevăr, foarte reduse?
RC: La ora actuală avem aceste sub tulpini din omicron, anume BA4 și BA5, care au un nivel de infecțiozitate extrem de mare, mult mai mare decât ce am avut până acum. Protecția dată de trecerea anterioară prin infecție sau chiar de vaccinare e mult mai mică față de protecția pe care o aveam la tulpinile anterioare. În această iarnă sunt șanse mari ca un segment foarte mare din populația României să treacă din nou prin infecția cu aceste noi tulpini. Datorită faptului că avem expunere o tulpină anterioară, dar care e din aceeași familie, avem un nivel de protecție al organismului nostru față de noua infecție. Cred că ar trebui să fim cu un ochi atent pe cazurile noi, să încercăm să facem o distincție între cazurile noi și cazurile noi severe. Ce facem noi acum e să revenim la normalitatea pre pandemie în care fiecare sezon rece făceam una, două viroze din care cel puțin una era neplăcută. Cam asta ar trebui să fie situația în această iarnă, exceptând situația în care apare un factor nou pe care nu avem cum să îl anticipăm.
Rep: Așteptăm apariția unui nou vaccin mult mai bine adaptata la această variantă omicron și la sub variantele sale. Până la apariția acestui nou vaccin, care sunt convins că va fi recomandat în special grupelor vulnerabile, rămân indicate și vaccinurile pe care le avem în prezent?
RC: Absolut. Chiar dacă nu sunt gândite anume pentru aceste tulpini noi, am văzut o analiză care zicea că pentru persoanele vaccinate cu primele variante de vaccinuri, protecția e până la de 20 de ori mai mică la sub tulpina aceasta BA5. Dar, de 20 de ori mai mică e mai bine decât zero. Diferența e că organismul știe să facă anticorpi. Chiar dacă nu sunt 100% ce ar trebui să fie, dar durează mult mai puțin să ajusteze răspunsul imunitar versus dacă nu s-a întâlnit deloc cu infecția.
Ascultă: