Sfatul expertului : Cum ne putem păstra organismul sănătos

cancer_pulmonar_medic_radiografie.jpg

Cancerul pulmonar este cel mai agresiv tip de cancer la nivel mondial. În România, boala este în continuare diagnosticată foarte târziu și mai mult de trei sferturi dintre bolnavi ajung la medic în stadii avansate.
Sursa imaginii: 
pexels.com

Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, explică de ce este importantă prevenția pentru depistarea unor boli, și mai ales mersul la medicul specialist încă de la primele simptome.

„O analiză de rutină, o păstrarea unui stil de viață sănătos și, evident, conștientizarea momentului în care nu ne simțim bine și continuarea cu investigații suplimentare, la recomandarea medicului de familie, la recomandarea medicului specialist. Aceasta este cea mai bună modalitate prin care ne putem păstra sistemul imunitar și organismul nostru sănătos”, spune Ștefan Dascălu.

El mai spune și că alimentația joacă un rol foarte important în întărirea sistemului imunitar.

„Dacă ne gândim la organismul nostru drept o mașină pe care o alimentăm cu un carburant foarte, foarte bun și la un moment dat începem să diluăm acel carburant sau să îl înlocuim cu ceva mult mai ieftin și mult mai prost este practic același efect, metaforic vorbind, pe care îl are alimentația asupra organismului nostru”, explică specialistul.

În România, bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalității, în timp ce cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de decese provocate de cancer. Rata mortalității în cazul cancerului pulmonar a crescut cu aproape 11 % din 2000, în principal din cauza ratelor ridicate ale fumatului, potrivit Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea, elaborat de Comisia Europeană pentru anul 2021. În ultimii ani, au crescut, de asemenea, ratele mortalității cauzate de alte tipuri de cancer, în special pentru cazurile de cancer colorectal.

În lupta cu cancerul, în special, bolnavii tind să caute și tratamente complementare sau alternative pe lângă medicina bazată pe dovezi, în speranța de a mări probabilitatea de a controla boala, fie în speranța că își îmbunătățesc starea.

Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) spune că s-a dovedit că unele terapii complementare sunt foarte utile pacienților cu cancer, în special prin promovarea metodelor de a face față bolii și de a se simți bine. Printre acestea sunt îngrijirea spirituală, motivarea salvatoare sub îndrumare, masaj, tehnici de relaxare, yoga și acupunctură.

Totuși, ESMO atrage atenția că multor abordări le lipsesc dovezile de eficacitate sau sunt integral nedovedite, altele sunt abordări inutile care se comercializează pentru a exploata pacienții vulnerabili și nevoiași, în timp ce unele sunt chiar evident dăunătoare.