
Social
SUA: Celebrul baraj Hoover ar putea deveni nefuncțional din cauza secetei care durează de zeci de ani
baraj_hoover_lac_acumulare.jpg

Milioane de litri de apă din râul Colorado trec zilnic prin turbinele barajului Hoover de lângă Las Vegas, generând electricitate pentru sute de mii de case americane. Însă seceta cronică care afectează de ani de zile vestul Statelor Unite a redus atât de mult volumul lacului de acumulare, încât centrala hidroelectrică ar putea fi în curând scoasă din funcțiune.
"Suntem în al 23-lea an de secetă aici, în bazinul râului Colorado, iar lacul Mead este plin doar în proporție de 28%", spune Patti Aaron de la agenția federală care gestionează barajul. "Nu mai există o presiune atât de mare pentru a împinge apa prin turbine, deci eficiența scade și nu putem produce la fel de multă energie", continuă ea.
Barajul Hoover a fost de la bun început un simbol al ambiției și al competenței inginerești americane. Începând din 1931, în toiul Marii Crize, mii de muncitori au muncit non-stop pentru a construi ceea ce era atunci cel mai mare baraj hidroelectric din lume.
Structura, care barează râul Colorado, a creat Lacul Mead, care rămâne până în prezent cel mai mare lac de acumulare din Statele Unite. În punctul său cel mai înalt, lacul a atins o altitudine de 365 de metri deasupra nivelului mării. Dar, după mai mult de 20 de ani de secetă, el se află acum la 320 de metri, cel mai scăzut nivel de umplere.
În prezent, lacul pierde aproximativ 30 de centimetri pe săptămână. Dacă scade sub 289 de metri, porțile barajului nu vor mai fi scufundate, iar turbinele se vor opri. "Lucrăm din greu pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla", spune Patti Aaron.
Precipitațiile scad, zăpada se topește mai repede
Râul Colorado izvorăște din Munții Stâncoși și șerpuiește pe o distanță de peste 2 300 km prin Colorado, Utah, Arizona, Nevada, California și apoi prin nordul Mexicului, unde se varsă - cu tot mai multă dificultate - în mare.
El este alimentat în principal de zăpada care se acumulează iarna la altitudini mari, înainte de a se topi treptat în lunile mai calde. Însă, din cauza schimbărilor climatice, precipitațiile scad, iar zăpada se topește mai repede, ceea ce lipsește râul, care alimentează cu apă zeci de milioane de oameni și numeroase ferme, de o parte din resursele sale.
Navigatorii de pe Lacul Mead, mulți dintre ei din Las Vegas și din orașele din jur, spun că fac tot ce pot pentru a economisi apa. Au înlocuit culturile agricole cu plante mai puțin pretențioase, iar reciclarea resurselor de apă este o prioritate.
"Însă unii fermieri în California continuă să cultive migdale pentru export", se plânge Kameron Wells, care locuiește în apropiere, în Henderson.
În sudul Californiei, milioane de locuințe sunt acum obligate să limiteze udarea grădinilor la doar una sau două zile pe săptămână. Dar în deșertul Nevada, vile uriașe continuă să fie construite la periferia orașului Las Vegas, iar terenuri de golf luxuriante par să apară în peisajul arid și prăfuit.
"Risipim prea multă apă"
Pentru Stephanie McAfee, climatolog la Universitatea din Nevada, Reno, Vestul american se caracterizează printr-o climă imprevizibilă. "Precipitațiile medii în Las Vegas sunt de aproximativ zece centimetri pe an", a declarat ea pentru AFP. "Pentru ca orașele mari precum Las Vegas, Phoenix sau Los Angeles să poată exista, ele folosesc apa care provine din zăpada din zone îndepărtate”
Ultimele două decenii de secetă nu reprezintă o caracteristică doar pentru această zonă, a spus ea. Însă "ceea ce se întâmplă acum este că avem secetă și temperaturi mult mai ridicate, iar când temperaturile sunt ridicate, totul se usucă mai repede. Aceasta este consecința schimbărilor climatice alimentate de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din activitățile umane".
Pe lacul Mead, Jason Davis, vânzător de bărci, își manevrează barca spre uriașul baraj Hoover, pe ale cărui laturi inelele formate de depunerile minerale atestă nivelul la care a ajuns apa în ultimii câțiva ani.
Pentru el, structura nu este atât un generator de electricitate, cât un peisaj care trebuie protejat. "Oamenii care nu au fost aici nu pot înțelege. Nu poți înțelege ceea ce nu vezi. Dar se folosește prea multă apă", spune el. "Până nu vezi aceste inele, nu poți aprecia problema..."
Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24