Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alexandru Rafila ne recomandă să ne vaccinăm anti-COVID cu o nouă doză doar în toamnă, dacă apare o nouă variantă a serului

Alexandru Rafila.jpg

PSD își exprimă susținerea totală față de acţiunea ministrului Sănătăţii care a redus fondul pentru consultanţă din PNRR.
PSD își exprimă susținerea totală față de acţiunea ministrului Sănătăţii care a redus fondul pentru consultanţă din PNRR.
Sursa imaginii: 
Facebook/Alexandru Rafila

Cresc cazurile de covid 19 în Capitală, motiv pentru care managerilor de spitale li s-a cerut să refacă circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2, potrivit DIGI24. Luni este așteptată o nouă raportare săptămânală a situației COVID, urmând ca începând de marți Ministerul Sănătății să reia raportările zilnice. Ministerul Sănătății se așteapăt la aproximativ 10.000 de îmbolnăviri, zilnic, în luna august, însă noul val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor, după cum a anunțat duminică  ministrul Alexandru Rafila. 

 O adresă trimisă duminică managerilor de spitale de către Direcția de Sănătate Publică București arată o creștere alarmantă a numărului de cazuri, context în care managerii sunt rugați să reactiveze planurile de reziliență pentru COVID-19. Acest lucru înseamnă că spitalele care au renunțat la circuitele pentru pacienții infectați cu SARS-CoV2 trebuie să le refacă.E posibil să mai avem blocaje în spitale sau amânări de operații, așa cum am trăit în pandemie? Iată răspunsul ministrului în emisiunea Insider Politic, de la Prima Tv.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila ne recomandă să ne vaccinăm anti-COVID cu o nouă doză doar în toamnă, când va exista un nou tip al serului. 

Noul val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor”, lucru aproape sigur, şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri, a mai spus ministrul care a admis că, în pandemie, unele decizii, inclusiv referitoare la desfăşurarea cursurilor online, au fost de multe ori luate ”mai degrabă sub imperiul fricii decât al nevoii”.  

"Acest nou val pandemic se va epuiza până la deschiderea şcolilor, lucrul ăsta aproape sigur şi va exista un interval de timp cu un număr mic de cazuri. Sigur, pot apărea şi alte valuri pandemice, dar până la urmă eu cred că lucrurile au intrat într-o anumită normalitate, pe care am regăsit-o de data aceasta şi la Ministerul Educaţiei, în sensul dorinţei de a păstra şcolile deschise. Şi vom monitoriza, vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare a evoluţiei pandemiei în România, dacă va fi cazul, nu automat, care să ţină cont de gradul de solicitare şi de încărcare a sistemului de sănătate, nu, pur şi simplu de un număr de cazuri care poate nu avea niciun fel dă relevanţă sau o relevanţă foarte mică şi care ţinea şcolile închise fără să fie persoane internate în spital. E clar că poţi lua măsuri pe un termen limitat, însă foarte limitat, nu aşa, să ţinem şcolile închise luni de zile, copiii să piardă foarte mult din acumularea de cunoştinţe şi mai ales să piardă foarte mult din modul lor de viaţă şi de dezvoltare normală. (...) Aceste decizii, care au fost de multe ori luate mai degrabă sub imperiul fricii decât al nevoii, de persoane care, mă rog, probabil că simt mai puţin emoţia şi empatia, nu cred că sunt cele mai bune în a gestiona o situaţie, o criză de sănătate publică. Măsurile trebuie luate responsabil, secvenţial şi să încerci să găseşti acele elemente care într-adevăr sunt obiective: gradul de încărcare al sistemului de sănătate, accesul la servicii de sănătate, da, dar nu aşa, pur şi simplu să ia o măsură care pune în pericol societatea şi economia”        
 

Ministrul Sănătății a mai spus că aproximativ 20% din totalul cazurilor noi înregistrate în această perioadă sunt pacienţi reinfectaţi, adică oameni care au făcut din nou boala la mai mult de 90 de zile de la infecţia anterioară