Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Afganistan. Sportivele sunt în pericol, iar viitorul este incert pentru ele

Friva Rezayee

Friva Rezayee
Sursa imaginii: 
Murali Krishnan via RFI

Preluarea puterii de către talibani în Afganistan în luna august a anului trecut a spulberat visurile și speranțele a milioane de femei afgane care făcuseră progrese importante în ultimii 20 de ani.

Atletele și sportivele au avut foarte mult de suferit, pierzându-și dreptul de a participa la activitățile sportive sub conducerea noului guvern taliban.

Foarte multe dintre acestea sunt în continuare izolate și se tem pentru viața lor după ce talibanii au pătruns în țară pentru a prelua puterea. Unele dintre acestea au avut noroc și au reușit să plece. Trăiesc în exil și luptă pentru colegele lor, majoritatea aflându-se în continuare în Afganistan.

„Mai sunt 130 de sportive care trebuie să fie evacuate. Dacă sunt găsite de talibani, înseamnă că 100 de persoane vor fi biciuite sau chiar ucise”, a declarat Friba Rezayee, fostă luptătoare de judo, pentru RFI.

Rezayee, în vârstă de 36 de ani, prima sportivă a țării care a participat la Jocurile Olimpice, ține permanent legătura cu atletele care încă se ascund în Afganistan. Multe dintre acestea și-au schimbat identitatea de teama că vor fi bătute, ucise cu pietre, sau împușcate mortal de regimul taliban.

„Foarte multe încă se tem când bate cineva la ușă și e îngrozitor prin ce au trecut. Și pentru ce? Pedepsite pentru că practicau sport”.

În prezent, eq locuiește în Canada, unde conduce organizația Women Leaders of Tomorrow.

Atunci când talibanii s-au întors la putere în Afganistan, s-a numărat printre persoanele care au ajutat sportivele să părăsească țara.

Khalida Popal, fostă campioană și fondatoarea echipei naționale de fotbal feminin, locuiește acum în Danemarca. Echipa a plecat din Herat împreună cu membrii apropiați ai familiei și antrenorii.

Și ea, la fel ca Rezayee, a mobilizat comunitatea sportivă pentru a le ajuta pe femeile din țara sa să se facă auzite.

„Văd cum visurile femeilor noastre se năruiesc. Aceasta este o problemă care ține de drepturile omului și în timp ce nu îmi doresc să fiu pesimistă, sper ca tinerii și organizațiile sportive să ia atitudine și să le ajute pe femei să recupereze ceea ce le aparține”, a declarat Popal pentru RFI.

Prinse la mijloc

Atât Rezayee, cât și Popal au participat la conferința Play the Game din Odense, Danemarca, unde au fost aduse în discuție unele dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă lumea sportului și cum au dezamăgit organismele sportive atletele din Afganistan după întoarcerea la putere a regimului taliban.

„Chiar dacă regimul a încălcat aproape imediat Carta Olimpică prin interzicerea sportului feminin, Comitetul Olimpic Național din Afganistan (NOC) controlat de talibani este în continuare finanțat din banii programului de Solidaritate Olimpică al CIO”, a declarat Rezayee.

La începutul acestui an, email-urile trimise între Comitetul Olimpic Internațional și Comitetul Olimpic Național au confirmat faptul că suma de 56.000 de dolari (54.775 de euro) din programul de Solidaritate Olimpică a fost oferită comitetului controlat de talibani în Kabul, a precizat Rezayee.

Dar se pare că banii nu au ajuns niciodată la atleții din Afganistan pentru care erau destinați.

Înainte ca talibanii să ajungă din nou la putere vara trecută, situația sportivelor era din ce în ce mai bună. Acestea participau la Jocurile Olimpice, dar și la turneele internaționale și naționale.

În prezent, multe sportive se ascund în Afganistan de când talibanii au preluat puterea după ce Statele Unite s-au grăbit să-și retragă forțele străine, unele femei raportând acte de violență din partea talibanilor în cazul în care sunt prinse că iau parte la activitățile sportive.


Jucătoarea de fotbal afgană Khalida Popal.
Sursa imaginii: 
Murali Krishnan via RFI

Un viitor neliniștit

În luna octombrie a anului trecut, talibanii ar fi tăiat capul unei tinere jucătoare de volei și au publicat imaginile cu capul acesteia pe rețelele de socializare.

Mahjabin Hakimi, membră a echipei de volei de tineret din Afganistan, a fost ucisă, iar moartea sa nu a fost dezvăluită, membrii familiei fiind amenințați să nu vorbească.

În ciuda promisiunii de a respecta drepturile femeilor, talibanii au anulat foarte multe beneficii, închizând inclusiv majoritatea liceelor de fete, interzicând femeilor accesul la diferite locuri de muncă, și împiedicându-le să ia parte la activitățile sportive.

Restricțiile dure au afectat viețile femeilor, multe dintre acestea devenind foarte îngrijorate și neîncrezătoare. Sportul este doar un mod prin care femeile se implică în societate care nu mai este acum permis de conducătorii țării.

„Majoritatea liderilor din sport încearcă doar să-și asigure voturile și această alianță pe care au creat-o, în special în lumea fotbalului. Dar nu îi vom lăsa să ne uite. Nu renunțăm”, a precizat Popal.

Echipa națională de volei feminin din Afganistan a cerut organizațiilor internaționale să o ajute să părăsească țara, dar nu a avut până acum succes.

Anul trecut, avocata drepturilor omului și participanta la Jocurile Olimpice Nikki Dryden a făcut parte din echipa care a coordonat activitatea și efortul transfrontalier de a salva cât mai multe sportive afgane posibil.

„Am evacuat peste 50 de sportive, inclusiv două jucătoare paralimpice de origine afgană, după ce nume mari din lumea sportului s-au implicat”, a spus Dryden.

„Am cerut sprijinul Comitetului Olimpic Internațional după evacuările din Afganistan. Nu au acceptat”, a adăugat aceasta.

Unele sportive și familiile lor au ajuns în locuri sigure, dar mai sunt și altele care au rămas închise în Afganistan și își doresc foarte mult să plece.

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a RFI