Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unul din trei copii români spune că a rămas în urmă cu materia școlară în pandemie

copii.jpg

Unul din trei dintre elevi spune că a rămas în urmă cu materia școlară în cei doi ani de restricții pandemice
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Educației

31% dintre copiii din învățământul secundar inferior și superior spun că au rămas în urmă cu materia școlară în cei doi ani de restricții pandemice. Potrivit unui sondaj realizat de organizația Salvați Copiii România, școala online a agravat disparitățile sociale: peste 286.000 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2021, în timp ce inegalitățile dintre copiii din urbanul mare și rural s-au accentuat în contextul pandemiei. Despre semnificațiile acestui studiu și despre măsurile ce trebuie luate a discutat RFI cu Roxana Paraschiv, coordonator de programe la Salvați Copiii.

31% dintre copiii din învățământul secundar inferior și superior afirmă că au rămas în urmă cu materia școlară în cei doi ani de restricții pandemice, potrivit sondajului realizat de Organizația Salvați Copiii România în luna februarie.

Decalajele sunt și mai mari, în cazul copiilor vulnerabili. La începutul lui 2021, peste 15% dintre copiii care împliniseră 5 ani nu erau înscriși la grădiniță. Neparticiparea la învățământul preșcolar afectează sensibil mai mult copiii din mediul rural, rata de înscriere în învățământul preșcolar la vârsta de 5 ani situându-se la 87,8% în cazul copiilor de la orașe, față de doar 80,9% în cazul celor de la sate.

În plus, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor între 18-24 de ani care au absolvit cel mult gimnaziul, deși ținta fixată de România, în 2010, a fost de reducere a fenomenului la 11,3%, până la sfârșitul anului 2020.

Conform Salvați Copiii România, școala online a agravat disparitățile sociale, lucru care se poate măsura prin: 1. neparticiparea școlară: 286.150 de copii între 7 și 17 ani erau în afara școlii la 1 ianuarie 2021. 2. abandonul școlar: 35.259 de elevi au abandonat școala în 2019/2020. 3. inegalitățile dintre copiii din urbanul mare și rural, în ceea ce privește rezultatele la examenele naționale.

Ascultă explicațiile Roxanei Paraschiv, coordonator de programe la Salvați Copiii:

 
Roxana Paraschiv, coordonator de programe la Salvați Copiii