Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou atac rus asupra unei ținte civile. Zeci de morți și răniți, la Vinnița. Vor fi prinși vinovații?

ap22195464271459.jpg

Cel puţin 20 persoane au fost ucise de un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Vinniţa
Sursa imaginii: 
AP/Efrem Lukatsky

Cel puţin 20 persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise, joi, de un atac rusesc cu rachete asupra orașului Vinniţa, din centrul Ucrainei, care se află la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Kiev. Atacul asupra acestei localități aflate departe de liniile frontului, a avut loc dimineața, când străzile erau pline de oameni, zeci dintre ei fiind grav răniți, relatează presa prezentă la fața locului. Rachetele de croazieră de tip Kalibr au fost lansate de pe submarine staționate în Marea Neagră.

Nu este primul atac asupra unor ținte civile întreprins de Rusia. Ca și până acum, rușii susțin că vizează ținte și obiective militare. „Este greu de determinat în timpul războiului de ce sunt atacate și ținte civile” explică la RFI generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

„Tribunalul Penal Internațional va fi cel care va trebui să găsească vinovații”, spune generalul. Până atunci, atrocitățile continuă în Ucraina, iar 40 de țări, printre care Statele Unite, membri ai Uniunii Europene, Marea Britanie și mai multe state asiatice, i-au cerut Rusiei, într-o declarație comună, să „înceteze imediat operațiunile sale militare în Ucraina”.

„Putin va înceta războiul când va fi ocupat teritoriile pe care le vizează”, e de părere generalul Virgil Bălăceanu.

Ascultă:

Aproximativ 90 de persoane au cerut ajutor medical, iar aproximativ 50 dintre ele se află în stare gravă în urma atacului, care a distrus, de asemenea, un centru medical și a implicat trei rachete, a precizat poliția.

Imaginile arată fum negru și gros care iese dintr-o clădire înaltă și sirene în timp ce salvatorii se grăbesc să ajungă la fața locului.

Fotografiile postate online de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență arată, de asemenea, fum ce se ridică din rămășițele mașinilor arse și din moloz.

„Ce este acest lucru, dacă nu un act deschis de terorism?", a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă rapoartele din Vinnița. Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a negat că a țintit în mod deliberat civili.